Бисквитки

неделя, 19 юни 2016 г.

90 години от създаването на читалище "Съзнание 1926" в Девене



Народният представител Петя Аврамова бе гост на тържеството по повод отбелязването на 90 години от създаването на читалище "Съзнание 1926" в Девене. Тя поздрави всички читалищни дейци и жителите на селото по повод празника.
„Читалищата в България винаги са на почит, защото те са средище на високия български дух, чрез който страната ни е вървяла напред дори и в най-мрачните времена на нашата история.Тези културни центрове съчетават образование, творчество и самодейност. Вече 90 години в Читалище „Съзнание” се опазва културното наследство на поколения българи.”, заяви Петя Аврамова.
Народният представител подари на библиотеката към читалището специални издания на „История славянобългарска” и “Рибният буквар”.
„Тези книги са свързани с началото на българското Възраждане и жаждата за учение и просвета. Нека тези книги Ви напомнят, че вие сте хората, които поддържате жив пламъка на българския творчески гений и мъдростта на познанието.”, допълни Петя Аврамова.
Тя пожела на всички читалищни дейци здраве, творчески идеи и много успехи. „Продължавайте да съхранявате и популяризирате националните ни традиции за да ги предадете на идните поколения.”, каза още Петя Аврамова.
Димитринка Давидова представи отчет за дейността на читалището през 90 годишната му история. Председателят на културната институция Гита Иванова поздрави всички бивши и настоящи читалищни дейци, жители и гости на Девене. Поздрав по повод годишнината отправи и кметът на селото Николай Мицов. Празникът продължи с изпълнения на самодейци от читалище "Съзнание 1926", читалищата в Бели извор и Мраморен и ученици от училището в Девене. Гости на събитието бяха и общинският съветник от ПП ГЕРБ Нели Стоянова и кметовете на Голямо Пещене и Бели Извор – Тодор Тодоров и Кирил Илиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар