Бисквитки

четвъртък, 23 юни 2016 г.

Черешово топче ще гръмне във Врачанския Балкан по време на възстановката за Вълкашин войвода



Жива картина на легендата за Вълкашин войвода ще бъде показана на втория ден /събота-25.06.16 г./ на Националния фолклорен събор „Леденика“. Възстановката е направена от Сдружение "Св. вмч. Георги Победоносец - гр. Луковит" и участниците в нея са 46 членове и сподвижници на Сдружението от няколко различни населени места - Луковит, София, Плевен, с. Ракита, с. Дерманци, Правец.
Пред погледите на присъстващите, на събора във Врачанския Балкан, ще оживее времето на робството. Действието започва с представяне на живота на българина преди идването на турските поробители. Ще се покаже автентичен фолклор, с народни танци и представяне на традиционни домакински задължения на семейството - кърската работа. Следват сцени, символизиращи падането на България под турско робство, както и опитите на хората да се освободят. Тогава започва и разказа за смелия българин - Вълкашин, който е крило за бедни и онеправдани в района на Луковит, Ябланица, Угърчин и Тетевен.
 Сред гръм на пушки и бой със саби, Вълкашин ще слезе в разграбеното село, за да спаси от оковите своя помощник отец Натанаил. Накрая възстановката завършва с хоро, като кулминация на спектакъла  е  изстрел с черешово топче.
Костюмите на участниците, в живата картина за Вълкашин войвода, са автентични, оръжията и битовите предмети - също. Цялото действие се разиграва под звуците на подбрана музика и дикторски текст.


Няма коментари:

Публикуване на коментар