Бисквитки

сряда, 16 ноември 2016 г.

Красимир Богданов: Няма да подкрепим бюджета, ако не се увеличат пенсиите



„Парламентарната група на Патриотичния фронт няма да подкрепи бюджета за 2017 година, ако парламента не приеме увеличението на минималната пенсия в България“, това заяви народният представител от Враца Красимир Богданов.
Според него абсолютно безотговорно е, повече от половината пенсионери в България да живеят под прага на социалния минимум. „Правителството залага увеличения на пенсиите с по 2-3 процента годишно, което не може да компенсира само инфлацията, та камо ли да повиши жизнения стандарт на възрастните хора. Подхвърлянето на по 40 лева за Коледа и Великден, прилича повече на подаяние, а не на средства, които пенсионерите достойно получават, като компенсация за своя дългогодишен труд“.
Патриотите предложиха в новия бюджет да бъдат заложени средства за увеличаване на минималната пенсия за трудов стаж на 300 лева, колкото е и прагът на бедността в България.
„По изчисления на наши специалисти, това ще струва малко над 700 млн. лева. Непрекъснатото повтаряне, че държавата няма пари за пенсионерите, в момент когато правителството демонстрира голяма събираемост на приходите и излишък около 8 млрд. лева е меко казано безотговорно. Да не говорим за „съмнителния“ ефект от т.н. национална програма за саниране, която поглъща 1 млрд. годишно от данъците на всички български граждани. Естествено, има резерви и в самата социална сфера, например пенсиите за инвалидност. Там, наред с хората със сериозни заболявания и степен на инвалидност, които наистина заслужават да получават такива средства, има десетки хиляди „млади и прави“ мъже и жени/предимно от малцинствен произход/, с фалшиви решения на ТЕЛК, които източват социалните фондове на държавата“, заяви Богданов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар