Бисквитки

вторник, 15 ноември 2016 г.

ВРАЧАНСКОТО ИЗДАНИЕ НА ЕМПАТИЙСТ ИЗСТРЕЛЯ ПОДКРЕПА ЗА ТРИ ИДЕИ В СЕЛАТА ОКОЛО ВРАЦА


Катапулт, заключителният етап от тридневния международен форум за социална промяна EMPATHEAST, който приключи във Враца, изстреля три проекта, които ще подобрят живота в селата Челопек, Паволче и Косталево, за които беше събрана начална подкрепа за осъществяване по време на благотворителна вечер в рамките на събитието.

В трите дни на форума за социална промяна движена от емпатия, гостите имаха възможност да чуят под съпровода на Държавната филхармония - Враца девет значими лекции от света и България, да участват в осем вълнуващи работилници, да гледат предстaвлението “Мир Вам” на студио за документален театър Vox Populi, да разгледат историите на “Босоногата обич” от едноименната изложба, да участват в “Световно кафене”, генериращо идеи за развитието на града и региона. Трите дни изкуство, цирк и инсталации по улиците на града, а също и “вечеря между поколенията”, на която трябваше млади и възрастни да готвят заедно в хижата „Вестителят“, пребоядисването с мотиви от български шевици на градски контейнери за събиране на дрехи, раздвижиха града. В рамките на работилницата “Открий гласа си” на Константин Кучев, се роди и песен за Враца и много много други.

Тридневният форум имаше за цел да стимулира колективната интелигентност у участниците и да потърси и демонстрира различни отговори на въпроса “Какво ни свързва във време на разпад и отчуждение?”. Идеите, родени по време на интерактивните дискуии, ще бъдат изпратени на институциите и общината като граждански предложения и дискусиите и работата по тях ще продължат.

„Дръжте вратата отворена“, с този призив си тръгна Джейсън Нарди, (Италия), специалист по финанси и работещ за постигането на солидарна икономика и силни общности в Европа, наблягайки на факта, че хората са най-големият ресурс на Враца и че тяхната отвореност към света, комбинирана с близостта на Враца до столицата, са една отлична предпоставка за повишаване стандарта на живота там. 

А Аргиро Барата, (Гърция), специалист по набиране на средства за малки общности, наблегна на факта, че взаимосвързаността между хората е това, което може да създаде изключително добри резултати в местното предприемачество – „Срещайте се, говорете си, разберетe заедно нуждите си, обсъдете ги – само така можете да родите нови решения на съществуващи казуси“, каза тя на врачани след участието си в тридневния форум, в който ко-продуцира събитието за набиране на средства за идеите в помощ на врачанските села. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар