Бисквитки

четвъртък, 26 май 2016 г.

70-тият Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“



Днес 19.00 ч., в гр.Козлодуй се открива 70-тият Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ Козлодуй-Околчица под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев с организатори на събитието Министерство на образованието и науката, Български туристически съюз, Регионалните инспекторати по образованието в областните градове и Областна администрация – Враца. Средствата за техническото осигуряване и предвидените художествени, спортни и туристически прояви по време на похода са осигурени от Министерски съвет.
Програмата по провеждането на юбилейния поход включва културни и художествени прояви, множество спортно-туристически игри, екскурзоводски беседи, които ще напомнят за идеалите, героичността и безсмъртието на поета и революционер и неговите четници. Участниците в похода ще са първите зрители на юбилейния  филм „По стъпките на изгубения Ботев“.
1100 Ботеви поклонници от цялата страна тръгват по стъпките на Войводата и неговата чета в най-патриотичния Национален поход от Козлодуй до Околчица, от които 890 ученици, студенти и техните ръководители от 28 населени места на 16 области и 210 индивидуални участници.
Тридесет и девет са ученическите групите в юбилейния поход, като най-многобройни са учениците от училищата, носещи името на Христо Ботев от област Враца, общо 82 походници.
За първа година се включват групи от градовете Благоевград, Ябланица, Дупница, Сандански, Петрич, Чирпан и Омуртаг, Ямбол и Пловдив. За пореден път по стъпките на Ботев тръгват участници, преминали десетки пъти по 120 километровата алея от Козлодуй до връх Околчица.
Ръководството на похода се осъществява от Спортен клуб по ориентиране „Леденика“ – Враца с ръководител Евгени Филипов.
Двете юбилейни годишнини, които се честват през тази година – 140 години от подвига на Ботевата чета и 70 години от създаването на Националния туристически поход са задължаващи за нас организаторите и за участниците, чиято обща цел е събитието да се превърне в трайно запомнящо се и отличаващо се с принадлежността към отечествените събития и признателността към националните ни герои.
Юбилейният поход се открива от президента на Република България и областния управител на област Враца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар