Бисквитки

понеделник, 11 април 2016 г.

Кр. Богданов: България остава длъжник към сънародниците ни зад граница



Ръководството на ВМРО от Врачанско посети в почивните дни Македония и Албания, за среща с наши сънародници. В групата, водена от народния представител и областен лидер на войводите Красимир Богданов участваха, общинските съветници във Враца Марин Цветков и Красимир Ангелов, зам.-председателят и членът на областното ръководство Красимир Тодоров от Мездра и д-р Тихомир Тодоров от Криводол. Те участваха в официалното откриване на клуба на Сдружението за македоно-българско приятелство в Охрид и се срещнаха с представители на българската общност от цяла Македония. Наред с поздравите за откриването на офис на Сдружението в поредния македонски град, отправени към председателя г-жа Маринела Петреска, гостите се запознаха с многобройните проблеми на българите в Македония, свързани с пречките от министерството на правосъдието на България при издаване на документи за българско гражданство.
Ден по-рано, Богданов, който е председател на групата за приятелство с Албания в 43-то Народно събрание и врачани посетиха и клуба на Сдружението за албано–българско приятелство в гр. Корча. На срещата с председателя Димитър Пандовски и неговия екип, беше констатирано със задоволство, че само за три месеца, сдружението вече надминава двеста членове, води активна културно-просветна дейност, а отскоро започна подготовката на кандидат-студенти от Корчанския регион за кандидатстване в български университети. По същото време, Красимир Тодоров и Марин Цветков пък се срещнаха с българи от района на  Голо Бърдо и изслушаха проблемите на хората от този забравен край.
„Трудностите пред българите зад граница са многобройни. България остава длъжник към тях. Как може, държави като Унгария да издават паспорти на всеки, който се чувства унгарец, а българската администрация да създава неимоверни трудности пред хора, които имат доказан български произход, с деца или родители, които са български граждани. Крайно време е, някои чиновници в министерството на правосъдието и съвета по гражданство, уронващи авторитете на Република България да бъдат уволнени. Усилията само на ВМРО не са достатъчни. Отношението към нашите сънародници зад граница трябва да бъде държавен приоритет и първостепенна задача на българската външна политика“, заяви след срещите Красимир Богданов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар