Бисквитки

петък, 15 април 2016 г.

Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата




       Областният управител Малина Николова председателства заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, на което присъстваха кметове на общини и представители на общинските администрации, както и представители на териториалните звена на изпълнителната власт и неправителствените организации.
            Регионалната политика за пътна безопасност е свързана с изпълнение на Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата за периода 2011-2020 г. Периодът в стратегията е обявен за Десетилетие на безопасността по пътищата с резолюция на Общото събрание на ООН през март 2010 г. Целта на Десетилетието е да се стабилизира и после да се намали нивото на смъртните случаи при движението по пътищата, чрез дейности на национално, регионално и глобално ниво“ – откри срещата Малина Николова.
          Тя подчерта необходимостта от активен диалог по темата и конкретни предложения за минимизиране на основните рискови фактори за пътно-транспортни произшествия -  излагащите на опасност от ПТП характеристики на пътя, липсата на периодични инспекции на пътната мрежа в областта, липсата на ефективни регулации и тяхното прилагане по отношение състоянието на автомобилите, неефективното обучение на водачите на МПС, формалното обучение на подрастващите в образователните институции, рисковите модели на поведение на участниците в пътното движение.
          В хода на заседанието е приет Годишният доклад за дейността по подобряване на безопасността на движението в областта за 2015 година. В представянето на доклада е акцентирано върху извършените дейности по подобряването инфраструктурата на общинската и републиканска пътна мрежа, целогодишния контрол на пътя, проведените инициативи с образователен и възпитателен характер в учебните и детски заведения, както и  националните мероприятия, свързани с безопасността на пътя.
          По данни на Областно пътно управление – Враца, през 2015 в рамките на осигурените средства са възстановени близо 50 хиляди кв.м асфалтова настилка, основно по първокласна и второкласна пътна мрежа, почистени са над 230 хиляди кв.м пътни банкети и е отстранена растителността по тях.
          От доклада става ясно, че органите на Областна дирекция на МВР – Враца са регистрирали 1127 пътно-транспортни произшествия, от които 197 тежки. Положителната статистика сочи, че в сравнение с предишния период, установените нарушения са намалели с 14,7%,  а жертвите на пътя са 11 по-малко.
          От Сектор „Пътна полиция“  - Враца са установили четири участъка с концентрация на пътно-транспортни произшествия по републиканската пътна мрежа на територията на областта. Най-голям е броят на инцидентите на кръстовището с кръгово движение между обходен път на град Враца и път II-15. В град Враца, най-много са регистрираните произшествия по булевардите „Мито Орозов“, „Втори юни“ и „Васил Кънчов“, улиците „Христо Ботев“, „Екзарх Йосиф“, „Околчица“ и „Илинден“. Началникът на Сектор „Пътна полиция“ Иван Коцев увери, че органите на реда са провели достатъчно на брой специализирани полицейски операции  с цел ограничаване на произшествията.
          Членовете на Областната комисия по безопасност на движението приеха План за действие за 2016 година, включващ мерки и дейности по пътна безопасност.
          В края на заседанието, Областният управител Малина Николова предложи информацията за пътната обстановката и изпълнението на мерките по безопасност на движението да бъде анализирана на шестмесечие, за да се предприемат необходимите адекватни действия от всички страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар