Бисквитки

вторник, 5 януари 2016 г.

Първият обслужен клиент в офис Враца за 2016 година е с искане за уточняване на здравен статус



В първият работен ден на годината в офис Враца са обслужени 128 клиенти. Най-голям е броят на тези с искане за уточняване на здравен статус – 57, останалите са посетили офиса във връзка с издаване на удостоверения, уточняване на задължения, извършване на регистрации и др. Първият обслужен клиент също е с искане за уточняване на здравен статус. Засега няма подадени годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физически лица.
Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офисите на НАП.
Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където ще бъде издаден входящ номер. Документите могат да се подадат и на място в офисите на НАП.
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г. От приходната агенция съветват всеки клиент, който подава декларацията с ПИК или електронен подпис, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.
Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.


Юлия Грънчарова  

Няма коментари:

Публикуване на коментар