Бисквитки

сряда, 26 август 2015 г.

Приключиха проверки за регистрации

Приключиха проверките във връзка с измененията на Закона за гражданска регистрация. Съгласно нормативните промени и издадените заповеди от кметовете на общини на територията на област Враца бяха назначени комисии, които да извършат проверка за спазване  разпоредбите на ЗГР за извършените адресни регистрации в периода 01.07.2014 г. - 30.04.2015 г. на територията на областта. В състава на комисиите бяха включени представители на Областна администрация - Враца, Териториално звено ГРАО към МРРБ, ОД на МВР и представители на съответната Общинска администрация. 
След извършените проверки, комисиите констатираха общо 12 315 адресни регистрации в област Враца, като от тях 10 018 са на пълнолетни лица и 2 297 на непълнолетни лица.
Най-много са направените нови адресни регистрации в град Враца – общо 3251, като от тях  959 са регистрираните непълнолетни лица. Най-голям брой новорегистрирани пълнолетни са констатирани в село Чирен – 210, 108 са в село Власатица, 77 в село Горно Пещене. Най-малко са регистрирани лица в село Мало Пещене – едва 2 броя. 
От направените проверки по общини става ясно още, че в община Криводол са регистрирани общо 1308 пълнолетни граждани, в община Козлодуй броят е 704, а в община Борован – 163. На територията на община Мездра са констатирани общо 1266 адресни регистрации на пълнолетни лица, в община Бяла Слатина са регистрирани 847, в община Роман – 614. Броят на установените новорегистрирани в община Хайредин е 382, а в община Мизия – 279. 
В резултат на извършената проверка, комисиите установиха  нарушения, като за дерегистрация са предложени 23 лица от община Криводол и 15 лица в община Борован. В село Курново, община Роман, при адресната регистрация не са спазени изискванията от Закона за гражданската регистрация и на кмета на общината е предложено да издаде заповед за заличаване на адресните регистрации на 3 лица. В община Козлодуй е направено предложение за дерегистрация на едно лице. 
При извършената проверка представителите на комисиите са констатирали не добро познаване на ЗГР от лицата по гражданско състояние в някои от малките населени места, където в случаи, когато е изисквана справка за адрес, не е попълвана правилната бланка, а е правена нова адресна регистрация, без такава да е необходима и съответно към нея липсват всякакви документи за собственост или ползване.
Забелязано е също така, че на места номерацията на улиците не е актуална и не съответства с базите данни на общините. 
За периода 23 юли – 20 август 2015 г. са проверени всички населени места на територията на област Враца, в които са извършвани адресни регистрации. 
Резултатите от проверката, водят до извода, че повечето регистрации по настоящ адрес са извършени през 2015 г. и броят на регистрациите по настоящ адрес значително превишава този на регистрации по постоянен адрес за проверявания период.

Няма коментари:

Публикуване на коментар