Бисквитки

понеделник, 24 август 2015 г.

Община Враца ще ремонтира двата покрити басейна по проект


            Предварително споразумение за партньорство между Община Враца и Община Блаце бе сключено на 21 август в общинския център в Сърбия. Документът бе подписан от кмета на Враца инж. Николай Иванов и Иван Бургич – председател на община Блаце. Споразумението е за съвместно участие в програмата „Интеррег България – Сърбия 2014 – 2020”. Това обяви днес кметът на Враца. Проектното предложение, с което двете общини ще участват, е за реконструкция и изграждане на плувни съоръжения в община Враца и в община Блаце. Съгласно партньорското споразумение, водещ партньор е Община Блаце, а разпределението на бюджета е по 400 000 евро за всяка от двете общини.
            Община Враца ще се включи в проекта с реконструкция на двата покрити плувни басейна в града – големият и детският. Община Блаце ще изгражда спортен комплекс с открити басейни. Целта на проекта е изграждане на спортна инфраструктура за насърчаване на здравословния начин на живот на младите хора в трансграничния регион.
            На предстоящата сесия на 25 август общинският съвет във Враца предстои да даде своето съгласие за официалното кандидатстване по проекта на двете общини. „След това веднага ще започнем подготовката на проектното предложение. Очакваме до края на септмеври нашите партньори от Блаце да посетят Враца във връзка с подготовката на официалното споразумение” – коментира Николай Иванов.
            През миналата седмица бе подписано подобно предварително споразумение за партньорство между Община Враца, Община Роман, Фондация „Лице за изкуство и култура”  и Община Поноареле, Румъния. Споразумението е за участие в друга трансгранична програма – „Интеррег Румъния – България 2014 – 2020”. Проектът, с който Община Враца ще кандидатства по тази програма, е изграждане на туристическа инфраструктура, пешеходен и вело туристически маршрут при природната забележителност „Божия мост” в чиренско-лиляшкия карстов район и изграждане на карстов ландшафтен парк „Понора”.

Сметната палата даде добра оценка на Община Враца

            Финансовият отчет, който е изготвила Община Враца за дейността си през 2014 г., дава вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото й. Това е заключението от извършения финансов одит от Сметната палата на годишния финансов отчет на Община Враца. „Целта на одита бе заверка на годишния финансов отчет. След извършването на одита получихме и вече влезе в сила окончателният одитен доклад и одитното становище по него. Финансовият одит включва баланс към 31 декември 2014 г., годишен отчет за касовото изпълнение на бюджета, сметките за средства от ЕС, други международни програми, операциите и наличностите по сметките на Общината – всичко, свързано с бюджетното управление, съгласно указанията на Министерството на финансите. Одитното становище отразява резултатите от извършения финансов одит. Резултатите от извършения от Сметната палата финансов одит са представени на Общината. Финансовият отчет на Община Враца е заверен без резерви, което за Община от подобен мащаб е повод за удовлетворение” – поясни кметът на Враца Николай Иванов.
           
           
Девет сгради във Враца ще се санират безплатно

Във Враца са подписани девет договора за финансиране на цялостно саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради – съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. За блоковете 1 в жк „Младост, бл. 124 в жк „Дъбника”, бл. 54 в жк „Сениче”, бул. „2 юни” № 70 и ул. „Братя Миладинови” № 10 вече са готови конструктивното обследване, техническите паспорти и енергийното обследване на сградите. Открити са банкови сметки на всички сдружения. На 27 август предстои отварянето на офертите за работното проектиране. За блоковете с адреси жк „Дъбника” бл. 144, жк „Дъбника” бл. 36, жк „Сениче” бл. 74 и ул. „Мито Орозов” 45 се подготвя документацията за обявяване на обществените поръчки за избор на изпълнител на архитектурно и енергийно обследване.
„Отново искам да апелирам към нашите съграждани за активност по програмата с уверението, че общинска администрация и определените от нея отговорни длъжностни лица са на тяхно разположение за съдействието, което им е необходимо при подготовката на документите и за отговори на въпроси. Без тази инициатива от гражданите програмата няма да има мащаба, който болшинството от сградите, приложими по програмата, заслужават” – каза Николай Иванов.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Няма коментари:

Публикуване на коментар