Бисквитки

сряда, 17 юни 2015 г.

Областна администрация – Враца организира Регионален преглед за участие в XI Национален събор на българското народно творчество Копривщица 2015

Регионалния преглед е първия от двата етапа, утвърдени като регламент при провеждането на Националния събор и ще се състои в дните 20 и 21 юни, под патронажа на Областния управител Малина Николова.
Комисията по селекцията с Председател доц. д-р Йорданка Манкова, секретар Мария Димитрова, експерт в РЕКИЦ „Читалища“ – Враца и членове Калина Тодорова – завеждащ отдел „Краезнание“ в Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, Георги Евденов- хореограф и Любомир Маринков - главен експерт в Областна администрация-Враца ще оцени изявите на изпълнителите и ще излъчи регионалните участници, които ще представят Област Враца на Националния етап в град Копривщица
В събота, с любезното домакинство на НЧ „Надежда -1871“, в град Оряхово ще се проведе Регионалния преглед на участниците от общините Оряхово, Мизия, Козлодуй, Бяла Слатина, Борован и Хайредин.
На 21 юни, неделя, на сцената на Читалище „Развитие-1869“ в град Враца, ще се изявят изпълнителите от общините Враца, Мездра, Криводол и Роман.
Петдесет танцови и песенни състави от читалищата в област Враца, както и индивидуални изпълнители ще се състезават в тазгодишния регионален  подбор. Началният час на програмата и за двата конкурсни дни е 10.00 ч., а входът е свободен. Най-добре изявилите се ще участват в 50 –то юбилейно издание на Националния събор от  7 до 9 август 2015 г. Координатор на подготовката и провеждането на Регионалния събор на област Враца и участието на изпълнителите във Втория етап е заместник областният управител Ирина Иванова.
Празникът на народното творчество в град Копривщица се провежда през петгодишен интервал, под почетния патронаж на Ирина Бокова – Генерален директор на ЮНЕСКО.
Тази година Съборът ще протече на седем изградени сцени в м. „Войводенец“ и две сцени в град Копривщица. Предвидена е и допълнителна сцена на читалището в Копривщица, на която могат да се изявят изпълнители, които не са класирани от Комисиите на Регионалните събори. Те ще бъдат включени в извънконкурсната програма.
Предвидена от организаторите е и Улица на народните занаяти, на която самобитни майстори ще представят на участниците и гостите на Събора произведения, свързани с българската култура.
В дните на Националния събор на българското народно творчество Копривщица 2015 са предвидени научни прояви с участието на български и чуждестранни специалисти в областта на опазването, съхраняването и популяризирането на българското нематериално културно наследство.


Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар