Бисквитки

сряда, 2 декември 2015 г.

Доброволните формирования



Заместник областният управител Мирослав Комитски проведе днес Областен семинар с кметовете на общини в област Враца и представителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във връзка с изпълнението на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в България за периода 2012–2020 г.
В началото на срещата, Мирослав Комитски акцентира върху необходимостта от активното участие на кметовете при реализирането и сформирането на доброволчески отряди с оглед тяхното значение при предотвратяване и овладяването на бедствени ситуации.
„От огромно значение е наличието на доброволни формирования на територията на всяка община, които да  подпомагат силите на Единната спасителна система при възникване на големи бедствия и аварии.  По този начин вие разполагате с  един сигурен ресурс от добре подготвени, организирани и обучени хора, които се ръководят от желанието да помагат и активно да участват при овладяването на бедствия. Съвместната дейност между държавните органи, местната власт и гражданите е устойчив модел за бърза реакция  в извънредни ситуации и доказано оказва положително влияние върху населението“ – заяви Мирослав Комитски и допълни, че обществото на доброволците става все по-активно, разрастващо се и с все по-големи очаквания към органите, имащи отношение към създаването и организирането на дейността им.
Реализирането на Стратегията в подкрепа на гражданското общество и на местната власт  цели също така  да развие  съвременното доброволно движение, като част от Единната спасителна система в Република България и заедно с това  да  намали уязвимостта на населението и да осигури адекватна защита при бедствия.
Идеята за доброволчеството е преди всичко възможност за населението да участва в опазването на собствените си домове и имущество, архитектурните и природни богатства в населените места от пожари, бедствия и други извънредни ситуации, поясни още Мирослав Комитски.
По време на работната среща, участниците бяха запознати с основните етапи при създаване и регистриране на доброволните формирования и изискванията на нормативната и поднормативната уредба и включените в нея актове. Разяснени бяха също така финансовите и материални придобивки за доброволците.


Няма коментари:

Публикуване на коментар