Бисквитки

понеделник, 23 ноември 2015 г.

ВМРО почисти паметник за руско-турската война



На 21 ноември 2015, представители на ВМРО-Козлодуй почистиха паметника посветен на освобождението  на този край на България от турско робство. Паметника се намира край село Хърлец. Изграден е през 2008г., но е занемарен и неподдържан. Водени от своя председател Радослав Василев, местните войводи разчистиха пространството около паметника, поднесоха цветя и припомниха за събитията, разиграли се на този ден преди 138г.
В началото на ноември 1877 г. усилията на Руската и Румънската армии в Централна и Северозападна България са насочени към прекъсване комуникциите и снабдяването от този район на обсадената в Плевен Западна армия на Осман паша. В направлението на гр. Оряхово са насочени 6 румънски батальона, 10 ескадрона и 22 оръдия (командир генерал Георге Слъничану) и части от Западния отряд с командир генерал-майор Теофил Майендорф. Османският гарнизон на Оряхово (до 2000 войника) е заел командните височини при града.
Атаката започва на 7/19 ноември. Румънските части атакуват от изток, а руските – от запад. Бреговата артилерия при гр. Бекет интензивно обстрелва града. Успяват да се вклинят дълбоко и нощуват на силно издадената напред позиция. Рано сутринта на 9/21 ноември руски части водят ожесточен бой в района на моста на р. Огоста. Отбиват 2 противникови атаки за пробив в направление на запад. Румънски части навлизат от османския тил в изоставения град. Оцелелите османски войници се изтеглят през брод на реката към гр. Лом.



Няма коментари:

Публикуване на коментар