Бисквитки

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

За пазарната икономика, енергетиката, опазването на околната среда, безопасността и здравето на хората



Русчо Янков
На пръв поглед между горните понятия няма нищо общо. Вероятно затова, законите касаещи ги не са обединени в кодекс, подобно на въпросите за труда, социалното осигуряване, данъчното облагане и прочие. Вероятно по същата причина тези закони, отнасящи се до тях се разглеждат отделно в Народното събрание и в отделни парламентарни комисии. Взаимовръзката между тях се осъществява в пленарна зала, където дебатите имат не толкова обществен, колкото политически характер. Всъщност, връзката между тях е Човекът, който в съвременното общество се превърна в стока:
-          работодателите го избират на пазара на труда;
-          политиците го купуват на избори и говорят от негово име;
-          учените, особено във фармацевтичната индустрия, го купуват за опити;
-          социолозите си присвояват неговото мнение и правят обобщения в “нечия” полза.
Може би затова лекарите го третират като клиент, а не като пациент в нужда; природозащитниците го поставят на по-ниско стъпало от животните, а политиците го забравят щом влязат във властта.
Преди време, в едно друго общество имаше лозунг “Всичко в името на човека, всичко за благото на човека”. Зевзеците се шегуваха, че не само познават човека, но знаят и името му. Сега се досещаме кои са, но имената им са табу, защото всяват страх и са невидими. Купуват всичко, което им пречи да трупат пари, защото парите за тях са власт, а човекът, макар и облечен в законна  власт, е стока. Единственото, което забравят е, че и те са родени  смъртни и съдбата може да им изневери.
Повод за горните мисли ми даде една обява в местния интернет, която гласи: “Топлоснабдителната организация е в пълна готовност за работа в зимен режим. Отоплението ще бъде включено, когато са изпълнени законовите изисквания – три последователни дни със средноденонощна температура под 12 градуса/вероятно по Келвин – б.а./ и прогноза за трайно застудяване на НИМХ към БАН”. 
Оказва се, че това е единствената услуга, за която си плащаш, но можеш да ползваш само тогава, когато реши БАН. Всички останали комунални услуги получаваш веднага:
-          врътваш крана и водата потича;
-          отваряш газта и палиш котлона, бойлера, отоплителната инсталация;
-          включваш копчето и лампата светва, бойлерът подгрява водата, климатикът заработва, радиото и телевизорът озвучават дома ти;
-          и т.н.
Вероятно затова, голяма част от ползвателите й се отказват от нея, макар и централното топлоснабдяване да е доказало своята безопасност, надеждност и приемлива цена. За последната напоследък се “грижат” всички останали производители на енергия, лобирайки даже и в независимата КЕВР/Комисия за енергийно и водно регулиране/. Причините за това е определил още Маркс: пари- стоки – пари прим /спомняте ли си го този брадат мъж – оня същия дето е написал Комунистическия манифест/. А какво дават парите, уточнихме по-горе. Не съм пророк, но помня как завършва историята преди стотина години. Сега темповете са доста по-бързи, защото са пазарни, а на пазаря започват да му пречат и да си противоречат едно на друго следните дадености:
-          Непрекъснато увеличение на населението на земята /вече 7 милиарда/ - недостиг на храни и питейна вода;
-          Изменение на климата – глобално затопляне или ледников период;
-          Изчерпване на природните ресурси;
-          Нарастване на необходимостта от енергия за производство и потребление;
-          Насищане на пазарите на стоки и услуги;
-          Увеличаване на безработицата, при непрекъснато увеличаване на производителността на труда.
Без да претендирам за изчерпателност, твърдя че този, който намери решението на горните проблеми е поне за Нобелова награда.
Едно вероятно решение, ако искаме да оцелеем, е да се обединим, не само на книга, около Хартата за човешките права. За целта трябва да убедим елита ни да проумее, че истинската последователност в горното заглавие е обратна: здравето на Човека/психическо и физическо/ и неговата безопасност, връзката му с природата и околната среда, необходимостта от стоки  на приемлива цена за оцеляването му и пазар за всички останали стоки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар