Бисквитки

четвъртък, 25 юни 2015 г.

Министър Танева: „Над 1 млрд. евро са инвестирани за подобряване условията на живот в селските райони в България“

Областният управител на област Враца Малина Николова и Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заедно с кметът на община Оряхово Росен Добрев официално откриха днес Дневен център за стари хора в град Оряхово.
Цялостното реновиране на сградата е осъществено по Проект: “Подобряване на „Дневен център за стари хора“ чрез реконструкция и ремонт (обект 1) и Рехабилитация на общински път VRC 2127/II-11,Галово-Крушовене/-Остров/, както и път VRC 1126/ II-11, Оряхово-Галово/Остров-пристанище Остров (обект 2)“.
Договорът за изпълнение на проекта е сключен през 2011 г. между Община Оряхово и ДФ „Земеделие“. Двата обекта са на обща стойност 4 731 206 лв. и са реализирани по  Мярка 321 от „Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013“.
В хода на изпълнението на проекта е направена реконструкция и ремонт на сградата на бившето училище „Кирил и Методий“ в град Оряхово, където вече се помещава Дневният център. Извършен е цялостен ремонт на покрива и на вътрешните помещения, с подмяна на водопровода и канализацията, изградена е нова отоплителна инсталация, оборудван е самостоятелен кухненски блок. Всички ремонтни дейности са в съответствие с европейските изисквания за енергийна ефективност и качество.
Във втория обект по проекта е извършена рехабилитация на участък от четвъртокласната пътна мрежа в с. Остров.
Министър Танева изказа задоволството си от проекта и поздрави кметския екип за отлично свършената дейност.  
С официалната церемония „Първа копка” в с. Търнак, община Бяла Слатина,  Областният управител Малина Николова и Министър Десислава Танева дадоха началото на изпълнението на Проект „Рехабилитация на водоснабдителната мрежа в селата Търнак, Габаре, Галиче, Попица, община Бяла Слатина, област Враца“. Проектът е одобрен за финансиране по Мярка 321 „Основни услуги за икономиката и населението на селските райони“ по Програмата за развитие на селските райони” и е на стойност близо 5 600 000 лв.
С изпълнението на дейностите по проекта за реконструкция на водоснабдителната мрежа ще се осигури непрекъснатост на водоподаването в 4 села и достъп на населението до чиста питейна вода за домакински нужди. Дейностите по проекта ще се изпълняват до 15 септември 2015 г.
„Над 1 млрд. евро са инвестирани за подобряване условията на живот в селските райони в България“ – заяви Министър Танева на официалната церемония и припомни, че в стария програмен период общините можеха да кандидатстват по три мерки.
„До момента  има подписани 1306  проекта. За подобряване на ВИК инфраструктурата има 234 проекта за близо  800 млн. лева, като 89 проекта от тях са приключени и окончателно разплатени“, каза още министърът.
„Вярвам, съгласно работата, която досега е показал кметът на община Бяла Слатина и неговият екип, че тази бройка с приключените проекти ще се увеличи и с този проект, чието начало даваме днес, всички жители на тези села ще могат да живеят в по-добри услови”, допълни още Десислава Танева.
Посещението на Министъра продължи със среща – дискусия с представители на браншовите асоциации и земеделски производители. На срещата беше представена „Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020“, като акцент се постави върху мерките за общините. Обсъдени бяха законодателни промени, които пряко касаят дейността на Програмата и мерките при изпълнението й.
Областният управител Малина Николова изрази задоволство от факта, че за пореден път на територията на област Враца се провежда разясняване на Програмата.
„Това е възможност за разширяване на политиките за стимулиране на местното развитие, създаване на малки предприятия, разкриване на работни места, както и подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии.“
Тя благодари на Министър Танева и на нейния екип за визитата.
„Благодаря на народния представител инж. Петя Аврамова, по чиято покана тази среща се реализира“! – допълни още Малина Николова.

Надя Гетова
Връзки с обществеността и протокол

Няма коментари:

Публикуване на коментар