Бисквитки

понеделник, 26 май 2014 г.

Кмет представи програмата на Ботевите дни


         В навечерието на второюнските тържества кметът на Враца днес представи програмата за Ботевите дни. Освен традиционните прояви, инж. Николай Иванов обърна специално внимание на новите моменти в програмата. Половин век след издигането на паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца ще бъде извършена церемония по неговото освещаване. Тя ще започне в 10 ч. на 27 май. В края й, когато хорът изпълнява „На многая лета”, камбаните на всички храмове в града ще започнат да бият празнично. Ще бъде издадена и възпоменателна картичка за събитието в тираж 1000 броя. В програмата на второюнските тържества е включена също научна среща, посветена на 138-та годишнина от подвига на Ботев и неговата чета. В дискусията ще вземат участие проф. Ив. Стоянов и проф. Пл. Митев. Другото ново е, че на 28 май в литературното четене ще се включат и поети от Русия и Полша. Авторите са участници във фестивала „Славянска прегръдка”, който се провежда във Варна. Поетите ще четат свои стихове и стихове за Ботев, преведени на родните им езици. Новост е и театрално-поетичният спектакъл „Настане вечер”. Той ще е постевен на Христо Ботев и ще бъде представен от актьори от бургаския театър на 31 май от 19 ч. Врачани и гостите на града ще могат да видя снимки на стара и нова Враца. Фотоизложбата ще бъде открита в 18.30 ч. на 27 май в Природо-защитния център „Натура”. Във Враца за първи път ще гостува изложба на вестници „Родени свободни”, която е на Българската телеграфна агенция. Едновременно с нея ще бъде направена и експозиция на вестници от фондовете на Регионалния исторически музей, посветени на Христо Ботев. За първи път в изложбата „Земята на Ботев” ще има раздел „фотография”.
            Други интересен акцент е междуранародният баскетболен турнир за купата на Враца, който ще се проведе на 31 май. В него ще вземе участие отбор от побратимения град Вилньов льо Роа. Първият мач ще започне в 10 ч., а официалното откриване ще е в 12.30 ч. В същия ден в 11 ч. Регионалната библиотека „Христо Ботев” ще бъде представена книгата „Ангел Тотев Ковачев – ботев четник”. В книгата са събрани статии, спомени, коментари, документи и снимки за Ангел Ковачев. За представянето във Враца ще пристигне авторът на сборника проф. Георги Бърдаров и рецензентът акад. Георги Марков.
            На 1 юни в 13 ч. ще бъде открита официално нова детска и спортна площадка в жк „Дъбника”.
Продължават вечерните концерти, които във всеки от празничните дни ще започват от 19.30 ч. на открита сцена срещу читалище „Развитие”.
„Каня всички врачани, както на новите, така и на традиционните прояви в Ботеви дни” – каза в заключение кметът на Враца.


Пускат допълнителни курсове на тролеите за 1 юни

         Четиринадесет допълнителни курса на тролеибусите и дванадесет на автобусите, движещите по линията на алтернативния транспорт ще пътуват на 1 юни вечерта във Враца. Поводът е провеждащият се на този ден митинг-заря. За времето от 18 ч. до 22.30 ч. по тролейбусна линия № 4 колите ще пътуват на интервал от 10 минути. На интервал от 20 минути ще пътуват тролейбусите с номер 17 за времето от 17 до 21.30 ч. Автобусите по алтернативната линия от площад „Св. Софроний Врачански” между 18 и 22.30 ч. ще се движат на интервал от 10 минути. На 29 май маршрутните разписания с точните часове за 1 юни ще бъдат поставени на спирките на градския транспорт и на павилионите за продажба на билети и карти.

Автобуси ще возят гражданите до връх „Околчица”

            Всички врачани и гости на града, които желаят да се включат в поклонението на връх „Околчица” на 2 юни ще могат да стигнат до върха с автобуси. Автобусите, които ще обслужват гражданите, ще тръгват от автогарата във Враца сутринта от 7 до 10 часа. В обратната посока - от „Околчица” - последният автобуст ще пътува в 14 часа. Цената на билета за граждани е 3.50 лв., а за ученици – 3 лева.


Околовръстният път на Враца ще е с четири ленти

            По информация от Агенция „Пътна инфраструктура” е започнало проектирането на още две ленти на околовръстния път на Враца – това съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. „Целта е през тази година да се подготви идеен проект (в два-три варианта), да бъде одобрен от Техническия съвет на Агенцията и да се пристъпи към работно проектиране. След това ще се извърши процедурата по отчуждаване и ще стартира строителството” – допълни инж. Иванов. Допусната е била грешка в анализа на трафика, който аргументира вида на съоръжението. Тази грешка е констатирана от новото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура”. Трафикът доказва необходимостта от четирилентово съоръжение.
            В общинската администрация във Враца е пристигнал за съгласуване идеен проект в три вариант за пътя Видин – Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Няма коментари:

Публикуване на коментар