Бисквитки

понеделник, 28 април 2014 г.

Кметът на Враца: „Проблемът с финансовите корекции ще се реши само в диалог с държавата”



         Управляващият орган на ОП „Околна среда” със свои писма наложи финансови корекции на всички големи водни проекти в България, включително на Община Враца. Предвидената финансова корекция за Враца е 4.6 милиона лева. Тези финансови корекции са свързани с процедурата по възстановяването на финансирането по оперативната програма, което бе спряно преди няколко месеца от Европейската комисия.
„В края на миналата седмица се проведе среща с Управителния съвет на НСОРБ, където тази тема бе обсъждана подробно. Общините категорично не сме съгласни да поемем тежестта на тези финансови корекции и чрез нас да бъде решен проблемът с възстановяването на финансирането по тази оперативна програма. Подобни финансови корекции не само ще доведат до изключително тежки проблеми с бюджетите на санкционираните общини, но поставят и под сериозна заплаха  довършването на всички тези стартирали водни проекти. Това от своя страна може да доведе до още по-голяма щета на оперативната програма. Тези финансови корекции не са аргументирани. Общините не носят вина по отношение на методиката за оценяване, заложена в процедурите по обществените поръчки, които са свързани с изпълнението на водните проекти. Още повече, че голяма част от тях са провеждани в условията на извършван предварителен контрол от Управляващия орган. Да не говорим за предварителния контрол през Агенцията за обществени поръчки. Голяма част от тези поръчки са преминали и през становища на КЗК и ВАС, както е и в случая с община Враца” – категоричен бе инж. Николай Иванов.
Кметът допълни също, че Община Враца ще внесе пред Управляващия орган аргументирани възражения. Той изрази надежда, че очаква възраженията да бъдат приети, а финансовите корекции – отменени. Наложените финансови корекции за Община Враца са за пет от договорите по Интегрирания проект за воден цикъл на гр. Враца. Това са договорите за техническа помощ, за строителния мениджмънт и строителен надзор, за ВиК мрежата – Етап I, за реконструкцията на ПСОВ ( пречиствателна станция за отпадъчни води) и за доставката на помпи. Тези договори са сключени след провеждане на обществени поръчки в периода 2010 – 2011 г.
На заседанието на НСОРБ е било взето и решение за спешна среща с премиера, за да се търси решение за изход от ситуацията.  „Вярвам, че в тази тежка ситуация диалогът с МОСВ и Управляващия орган ще продължи, и ще бъде намерено най-доброто решение и за общините, и за държавата” – допълни инж. Иванов. Възможен вариант за решаване на проблема е поемане на ресурса за финансовите корекции от държавния бюджет.


Над 5 000 врачани се включиха в кампанията по почистване

5 063-ма  жители на община Враца се включиха в тазгодишната кампания “Да изчистим България за един ден”. За трета поредна година общинската администрация подкрепя инициативата на “Би Ти Ви”. В събота бяха събрани и след това извозени до депото за неопасни отпадъци 96 тона боклук, а на строителното разтоварище – 540 тона строителни и инертни отпадъци.
„За пореден път Враца показа не само инициативност, но и сериозни резултати в кампанията. Желанието ни е това да не е кампанийна дейност, а всички заедно да фирмираме една по-висока култура по отношение на опазването на териториите. Искам да благодаря на всички граждани, институции и фирми, които се включиха в кампанията” – каза кметът инж. Николай Иванов. Тази година в почистването участваха:
Училищата:
СОУ „Васил Кънчов”
ЕГ „Йоан Екзарх”
НУ „Иванчо Младенов”
ПГТР
Висшите учебни завадения в Студентски град

Детските градини:
ОДЗ „Българче” -3-те филиала
ОДЗ „Брезичка”

Организациите:
Дирекция ПП „Врачански балкан”
ЖП секция- Враца
Регионален исторически музей – Враца
Областна администрация- Враца
РИОСВ- Враца
Държавно горско стопанство –Враца
ПП „ГЕРБ”
МБАЛ „Христо Ботев”- 70 мед. сестри
Общинска администрация- Враца

Фирмите:
„Пътремонт” ООД
„Ситистрой”
„Строителна компания”
„Иванов 53”
„СП-90”
„ДДД-Груп”
„Енергоремонт груп 87” ЕООД
„ГУСВ”
„ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ”
„БИЛЛА България”
„БКС-Враца”
„ЕКОПРОЕКТ”.
На най-активните сред участниците Община Враца раздаде грамоти и награди.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар