Бисквитки

сряда, 23 април 2014 г.

Центрове „Домашни грижи“ в Оряхово и Бяла Слатина отбелязаха годишнина



            В рамките на проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“, който се осъществява от Български Червен кръст, в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването и Швейцарския Червен кръст, бяха създадени четири центъра „Домашни грижи“ на територията на област Враца – община Оряхово, община Бяла Слатина, община Враца и община Криводол, които предоставят интегрирани здравни грижи и социални услуги в домашна среда на възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. С откриването на центровете бяха създадени 50 работни места за медицински сестри и домашни помощници в област Враца. Тяхното функциониране даде възможност на над 400 души да получават редовни професионални грижи в домовете си.
            В тази връзка, в навечерието на един от най-големите християнски празници Великден първата година от работата си отбелязаха Центрове „Домашни грижи“ в гр. Оряхово и гр. Бяла Слатина. Празничното честване на Център „Домашни грижи“ – Oряхово се състоя на 15 април в ХГ ”Марин Върбанов”, гр. Оряхово. На събитието с помощта на екипа се събраха около 40 потребители, обгрижвани от Центъра, много от които не са излизали от домовете си в продължение на години. представители на партньорски институции и граждани. С присъствието си празника уважиха  кметът на община Oряхово – Росен Добрев, зам. генералният директор на БЧК и ръководител на проекта - д-р Надежда Тодоровска, представители на ръководствата на ОС на БЧК – Враца, Община Оряхово, Дирекция „Социално подпомагане“- Оряхово и други партньори. За настроението на зрителите се погрижиха възпитаниците на ЦДГ „ Дружба”- гр. Оряхово, Танцов клуб „Жива вода”- гр. Оряхово, Вокална група „Млади сърца” към Клуб на пенсионера и инвалида „Детелина” гр. Оряхово и Състав за автентични танци „Оряховски ритми” при Читалище „Надежда” 1871-ва гр. Оряхово.
           На 16 април в общинския ресторант „Скът” се състоя тържеството на Център „Домашни грижи“ – Бяла Слатина. В събитието се включиха повече от половината му потребители, някои от които трудно подвижни и с помощни средства. Гости на празника бяха кметът на община Бяла Слатина – Иво Цветков, зам. генералният директор на БЧК и ръководител на проекта - д-р Надежда Тодоровска, представители на ръководствата на ОС на БЧК – Враца, Община Бяла Слатина, Дирекция „Социално подпомагане“- Бяла Слатина, РЗИ – Враца и други партньори. Присъстващите се радваха на изпълненията на Танцов ансамбъл към читалище „Развитие”- гр. Бяла Слатина, Вокална група „Ехо от младостта” за стари градски песни към Клуб на пенсионера – Б. Слатина и Вокална група „Настроение” за народни песни към Пенсионерски клуб – Б. Слатина. Всеки от изпълнителите получи изненада, подготвена от ОС на БЧК-Враца и БМЧК – Бяла Слатина. По време на празника бе обявена и събраната сума от 70лв. от благотворителна кампания, организирана от БЧК в Община Бяла Слатина. С нея ще бъдат закупени хранителни пакети за възрастни хора в неравностойно положение от града. За да са по-весели празниците им, всички 96 потребители на Центъра получиха козинаци от областния секретариат на БЧК във Враца. Екипите на двата Центъра „Домашни грижи” получиха много подаръци, цветя и поздравителни адреси, но най-ценна е искрената благодарност и обич, изразена от обслужваните от тях възрастни хора.
         Проектът „Домашни грижи за независим и достоен живот“се реализира с подкрепата на Конфедерация Швейцария в рамките на швейцарския принос към разширяването на ЕС и е част от Тематичен фонд „Фонд за реформи, свързани с включването на ромите и другите уязвими групи относно услуги за предоставяне на грижи по домовете”.

 ОС на БЧК - Враца
          


Няма коментари:

Публикуване на коментар