Бисквитки

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Грипът не ни отмина

Със заповед на Директора на РЗИ се обявява грипна епидемия на територията на област Враца от 03.02.1014 г.
Средната заболеваемост за област Враца e 503 случая на 10 000 души. Най- висока е заболеваемостта във възрастта от 0 до 4 години, следвана от групата на 5- 14 годишните.
Регионална здравна инспекция Враца е предоставила на общопрактикуващите лекари антивирусни препарати, които те по своя преценка могат да отпускат на пациентите. Такива препарати са предвидени и за хоспитализираните болни с грип и ОРЗ.
Във връзка с обявената грипна епидемия и с цел предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на грип и ОРЗ, директорът на РЗИ Враца издаде 4 бр. заповеди, както следва:
• Заповед относно: Мерки за ограничаване разпространението на грип и ОРЗ в лечебните заведения за болнична помощ.
1. Да се определят допълнителен брой легла към Инфекциозно, Вътрешно и Детско отделение за приемане на болни с грип, или ОРЗ с усложнения.
2. Към всяко отделение да се предвидят болнични стаи за лечение на болни с грип и ОРЗ с усложнения, чието състояние не позволява настаняването им в определените отделения. Да се осигурят необходимите мерки за изолация на такива болни.
3. Да се вземат строги мерки за недопускане разпространението на грип и ОРЗ като вътреболничнина инфекция, като за целта се:
o Прекратят свижданията във всички отделения
o Прекратят плановите операции

• Заповед относно: Мерки за ограничаване разпространението на грип и остри респираторни заболявания в лечебните заведения за извънболнична помощ –ПИМП, СИМП, ПИСП, ЦСМП , МЦ, СЦ, ДКЦ и др.
1. Да се създаде организация за изнасяне на медицинското обслужване на болните с катарални прояви главно по домовете.
2. Да се преустановят плановите консултации на бременни жени и кърмачета , а също така и всички профилактични прегледи и имунизации.
3. Болните с леки и средно тежки форми на грип и ОРЗ се оставят на домашно лечение, а болните с тежки форми се насочват за консултация със специалист и преценка на необходимостта от хоспитализация.
• Заповед относно: Мерки за ограничаване разпространението на грип и ОРЗ /остри респираторни заболявания/ в заведенията за медико – социални грижи и социални грижи.
1. Да се организира ежедневен филтър, като откритите с грип или ОРЗ лица незабавно се изолират и да се консултират с личния лекар.
2. Да се обособи отделен сектор за настаняване на заболелите лица, които не подлежат на хоспитализиране и да се определи отделен персонал, който да ги обслужва.
3. Да се осигурят достатъчно количества лични предпазни средства, да се спазва стриктно хигиенния и дезинфекционния режим, да се преустановят свижданията и да не се събират групи.
• Заповед относно: Мерки за ограничаване разпространението на грип и ОРЗ /остри респираторни заболявания/ в детските и учебни заведения.
1. Медицинските лица в училищата да организират провеждането на ежедневен филтър. Откритите болни деца и ученици да се връщат по домовете.
2. За периода на грипната епидемия не се допуска сливане на групи, събиране на класове , както и преместване на деца от една група в друга, от един клас в друг или в друго учебно / детско / заведение.
? Персоналът в яслените групи, който непосредствено обслужва децата да носи марлени маски, сменящи се на всеки 3 часа.
3. Стриктно да се спазва дезинфекционния режим.
4. Да се осъществява проветряване поне 3 пъти дневно.В детските заведения – в спалните преди сън, занималните по време на сън, както и сутрин и вечер когато няма деца. В училищата класните стаи се проветряват преди и след всяка смяна и в големите междучасия.
5. В условията на грипна епидемия се забраняват масовите мероприятия.
Регионална здравна инспекция Враца е предоставила на общопрактикуващите лекари антивирусни препарати, които те по своя преценка могат да отпускат на пациентите. Такива препарати са предвидени и за хоспитализираните болни с усложнения от грип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар