Бисквитки

сряда, 27 август 2014 г.

ПОСЛАНИКЪТ НА ЯПОНИЯ ПОСЕТИ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

На посещение в българската атомна централа на 27 август пристигна посланикът на Япония в България Н. Пр. Такаши Коидзуми. Той бе придружен от Саяко Оцу – втори секретар в Икономическия отдел на японското посолство, и от съпругата си Томоко Коидзуми.
Гостите бяха приветствани от заместник изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов. Той подчерта 40-годишния опит на България като една от страните пионери в ядрената енергетика. Александър Николов отбеляза още и добрите партньорски взаимоотношения с японски компании, както и факта, че българските ядрени енергетици имат възможност за обмяна на опит и знания с колегите си от Япония вече над петнадесет години.
В своето изказване Н. Пр. Такаши Коидзуми благодари за възможността да посети българската АЕЦ по време на своя трети дипломатически мандат у нас. Той изрази надежда партньорството между двете страни в областта на ядрената индустрия да продължи да се развива и занапред.
Александър Николов представи историята и актуалните приоритети в дейността на АЕЦ “Козлодуй”. Сред обсъдените по време на срещата теми бяха още функционирането на свободния и на регулирания пазар на електроенергия в България и начините за реализиране на произведеното електричество от АЕЦ “Козлодуй“.

Визитата на японската делегация включваше и посещение на 1000-мегаватовия пети енергоблок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар