Бисквитки

четвъртък, 13 март 2014 г.

Нов мениджърски екип оглави АЕЦ “Козлодуй” за един ден


Нов ръководен екип на средна възраст 18 години оглави АЕЦ на 12 март. Със симпатична неувереност, но и с искрено вълнение и с много желание да се докоснат до дейността на висшия мениджмънт на най-голямото електропроизводствено предприятие в страната, осем ученици от Професионална гимназия по ядрена енергетика “Игор Курчатов” (Козлодуй) и четирима възпитаници на Езикова гимназия “Йоан Екзарх” (Враца) взеха участие в инициативата “Мениджър за един ден”.
 
За шести пореден път атомната централа предоставя възможност на младежи да заемат, макар и за кратко, висши управленски постове в дружеството и да работят рамо до рамо с титулярите на съответните длъжности.

Пред предизвикателството да бъде изпълнителен директор на АЕЦ се изправи единадесетокласникът от Професионалната гимназия Александър Христов. Постът заместник изпълнителен директор бе поверен на Димитър Каменов от 9 клас на Езиковата гимназия. Останалите участници в инициативата бяха временно назначени на следните ръководни позиции:
·    Илиан Пасков (ПГЯЕ “Игор Курчатов”) – директор на дирекция “Производство”;
·    Карина Смирнова (ЕГ “Йоан Екзарх”) – директор на дирекция “Безопасност и качество”;
·    Марио Иванов (ПГЯЕ “Игор Курчатов”) – директор на дирекция “Икономика и финанси”;
·    Звезделин Томов (ПГЯЕ “Игор Курчатов”) – директор на дирекция “Развитие и модернизации”;
·    Александър Димчовски (ПГЯЕ “Игор Курчатов”) – главен инженер на Електропроизводство – 2;
·    Инка Маринова (ПГЯЕ “Игор Курчатов”) – ръководител-управление “Администрация и контрол”;
·    Станислава Борисова (ЕГ “Йоан Екзарх”) – ръководител-управление “Сигурност”;
·    Александър Топалов (ЕГ “Йоан Екзарх”) – ръководител-управление “Инвестиции”;
·    Георги Петлешков (ПГЯЕ “Игор Курчатов”) – ръководител-управление “Правно”;
·    Паола Дикова (ПГЯЕ “Игор Курчатов”) – ръководител-управление “Търговско”.

Работният ден на младите мениджъри започна със среща с ръководния екип на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, по време на която те получиха договори за временно управление и длъжностни характеристики. В обръщението си към новоназначените си колеги изпълнителният директор на дружеството Иван Генов подчерта: “Искам да ви пожелая един много интересен и успешен ден. Макар това да е първият ви ден в централата, надявам се той да не е последен. Всичко зависи от вас!”

Всеки от младежите зае определената му длъжност и на практика видя какъв е работният ритъм на неговия „наставник”, какви познания изисква дейността му и колко важни и отговорни решения трябва да взема той. Мениджърите за един ден се включиха и в изпълнението на реални задачи. Част от тях участваха в подписването на договор между атомната централа и френската компания AREVA за техническо обслужване на системи и оборудване, инсталирани на различни съоръжения в българската АЕЦ.

В рамките на програмата на този специален ден всички ученици се запознаха и с производствения процес в АЕЦ – те посетиха командната и машинната зала на пети енергоблок и научиха повече за генерирането на електричество от ядрени реактори. След това младежите участваха във фокус група, по време на която обобщиха впечатленията си от инициативата и направиха предложения как тя би могла да стане още по-полезна занапред. По време на дискусията учениците споделиха, че са доволни от доброто отношение към тях. Като добри практики от деня в АЕЦ младежите изтъкнаха това, че са били възприети като равноправни личности от експертите, с които са работили, че са получили много и разнообразна информация на достъпен и разбираем език, а също и факта, че са имали възможност реално да се включат в ежедневните дейности на съответното звено.

С шестото си поредно участие в националната инициатива “Мениджър за един ден” АЕЦ “Козлодуй” отново доказа, че има специален ангажимент към младите хора и че се стреми към изграждане и поддържане на ефективно партньорство с образователната система в страната.



Няма коментари:

Публикуване на коментар