Бисквитки

понеделник, 10 март 2014 г.

МАСОВИ НАРУШЕНИЯ НА ПРАВИЛАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ И ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА


ИПАИ – Незаконни оценителни комисии, определяне на изпълнители в нарушение на правилата, отстраняване на участници в противоречие с изискванията на документациите и закона и въвеждане на дискриминационни условия и други действия подсказващи преднамереност и некомпетентност, бележат обществените поръчки и през 2014 година.
От началото на годината до 10 март 2014г. пред Комисията за защита на конкуренцията са подадени 336 жалби, във връзка с нарушения на правилата на ЗОП, от които срещу действията на кметове са постъпили 179 жалби, срещу министерствата 20 жалби, а срещу държавните агенции 13.
Шампиони по жалби срещу провеждането на обществени поръчки са общините управлявани от кметове на ГЕРБ. Така например срещу действия на Столична община за два месеца и десет дни са постъпили 19 жалби, срещу община Пловдив – 12 жалби, срещу община Варна 8 жалби и срещу община Бургас 6 жалби. Това опровергава изявленията на някои от кметовете, че при възлагането на обществени поръчки срещу техни действия не постъпват сигнали, което било доказателство за законосъобразно възлагане на обществени поръчки.
Първенец по жалби в групата на малките общини е община Дупница с 8 жалби, следвана от община Любимец със 7 жалби, срещу общините Созопол, Берковица, Хисаря и Тополовград има подадени по 4 жалби, а срещу общините Аврен, Златица, Болярово, Стралджа, Белоградчик, Царево и др. са подадени по 3 жалби. От началото на годината са общо 42 решения на възложители от които 26 на кметове на общини. През изминалата 2013г. срещу действия на кметовете са постъпили 941 жалби, от които срещу Столична община 55 жалби, срещу община Пловдив – 30 жалби, срещу община Варна 22 жалби, срещу община Стара Загора 13 и община Бургас 5 жалби. Анализът показва ръст в подаването на жалби срещу действията на община Бургас, …..
От началото на 2014г. дискриминационни условия в документациите за участие в обществени поръчки са въведени от кметовете на общините Столична, Велико Търново и Несебър, от изпълнителния директор на „Национална Компания Железопътна Инфраструктура“ и помощник-ректора на Технически университет, гр. Варна.
Незаконосъобразни оценителни комисии са назначили кметовете на общините Нови Пазар, Кула, Генерал Тошево, Стрелча, Болярово,  Своге, както и ректора на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.
Некомпетентни комисии за оценка на офертни предложения са назначени от главните секретари на министерство на регионалното развитие и министерство на правосъдието, ДП „Фонд затворно дело“, генералния директор на ДП „Ръководство на въздушното движение“, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР, директора на дирекция „Национален парк Пирин“, както и от кметовете на общините Столична, Карнобат, Лесичово, Лом, Велинград, Пазарджик, Перник, Сливен, Камено, Берковица, Исперих, Враца и Свищов и от изпълнителните директори на „Национална Компания Железопътна Инфраструктура“, „Мини Марица Изток“ ЕАД и „Летище София” ЕАД, от управителите на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Плевен, „В и К” ЕООД - гр. Ямбол и „Тролейбусни превози“ ЕООД - гр. Стара Загора.
Неоснователно са прекратени обществени поръчки от министъра на образованието и науката, изпълнителния директор на „Мини – Марица - Изток” ЕАД - гр. Раднево и кмета на община Стара Загора.
Поради некомпетентност на възложителите са отменени незаконосъобразни решения на кметовете на общините Асеновград, Правец и Сливо поле, както и на изпълнителния директор на Агенция по вписванията.
Горните данни, извлечени от сайта на КЗК показват, че от началото на годината най-често некомпетентни комисии са назначавани от кметовете на общини - 13 такива случая,  назначавани от кметовете са най-често незаконосъобразни комисии - 6 случая, и три пъти са поставяни от общините дискриминационни условия и е проявяване некомпетентност при провеждането на обществени поръчки. Следващи в класацията са ръководителите на държавните търговски предприятия, които са назначавали некомпетентни комисии в 7 случая,  по веднъж са поставяли дискриминационни условия и са проявявали некомпетентност при прекратяването на обществени поръчки.
Анализът на практиката на КЗК свързана с проведени обществени поръчки през първите месеци на 2014г. извършен от Центъра на наблюдение на обществените поръчки на Институт за правни анализи и изследвания, показва едни и същи системни нарушения на правилата за обществените поръчки.
Павлина Фотева - председател на
Центъра за наблюдение на обществените поръчки
на Институт за правни анализи и изследвания

Няма коментари:

Публикуване на коментар