Бисквитки

понеделник, 23 септември 2013 г.

Пещерата „Леденика” временно няма да приема посетители


От днес в 10 ч. пещерата „Леденика” е временно затворена за посещение, поради наложителен ремонт. До Община Враца бе изпратен сигнал за пукнатина в скалния масив близо до входа на пещерата. Комисия от общински експерти бе на мястото и констатира, че до входа на пещерата действително има пукнатина. Комисията излезе с предложение да се потърсят експерти, които да дадат предложение какви действия трябва да се предприемат, така че да се отстрани проблемът. Екип от Центъра за научни изследвания и проектиране при Университета по архитектура, строителство и геодезия – София направи оглед и излезе със становище да се изготви експертно становище и да се извършат укрепителни дейности в пещерата. От днес екип на звеното „научно-изследователска дейност” при Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София започва работа на място. Срокът, в който трябва да бъде изготвено експертното становище е 15 дни, след удобряването му ще са нужни още 15 дни за аварийното укрепване на скалния клин при входа на пещерата „Леденика”. Стойността на сключения договор за ремонта е за 6 520 лв. с ДДС.

Кметът прие оставки в „Ботев” – Враца

         Две оставки е приел тази сутрин инж. Николай Иванов като председател на управителния съвет на ФК „Ботев” - Враца. Оставките са на спортно-техническия директор Валентин Станчев и на старши треньора Ясен Петров. Решението дали те ще напуснат тима ще бъде взето на заседание на управителния съвет, което ще се състои утре в 11 ч. През тази седмица спортно-техническият процес ще продължи под ръководството на помощник треньорите. „В последните месеци, освен финансовата подкрепа от Общината и лично моите усилия като председател на управителния съвет, футболният клуб не получава подкрепа от никъде и от никого. Всички, цялата спортна общественост, сме много критични към представянето им и има защо, но освен критика, подкрепа не се получава, особено финансова” – коментира инж. Иванов. Той бе категоричен, че ако нещата продължават по този начин, никакви кадрови промени няма да помогнат за спасяването на отбора.  „Не мисля, че град като Враца не може да мобилизира финансов ресурс, извън това, което се отделя от данъците на врачани, за да се издържа футболния клуб. Клубът има нужда не само от подкрепата на феновете, но и от финансова подкрепа” – каза още председателят на управителния съвет. Към момента футболистите не са получили заплатите си за юли и август.

И материалите за изкопите в квартал „Кулата” са чисти

         Материалите, които се използват за засипването на изкопите на канализацията по проекта за водния цикъл, които се използват в квартал „Кулата”, отговарят на всички изисквания. В тях няма естествени и техногенни радионуклиди – сочат резултатите от лабораторните изследвания, направени в РИОСВ – Враца.  В пробите няма също съдържание на вредни метали и металоиди. Пробите бяха взети след възникнали съмнения в жителите на квартала относно качеството на ползваните материали за засипка.

Строителите продължават с възстановяването на улици и тротоари

         Всички тротоарни и улични настилки, пътни знаци и предпазни огради, които са били преместени или нарушени по време на работата по изпълнението на проекта за водния цикъл на Враца ще бъдат възстановени от строителите – поясни днес кметът инж. Николай Иванов. Продължава работата по асфалтирането на завършените участъци. „По трасето на тролейбусния транспорт взехме решение да накараме строителите да завършат участъците до асфалт. Не навсякъде бе изтекъл технологичният срок за полагането на асфалта, но не можехме да оставим районите засипани само с трошено-каменна настилка, защото това щеше да пречи на гражданите, на пътникопотока и да замърсява пътното платно. Вероятно ще има слягане и пропадане, което веднага ще бъде възстановявано за сметка на изпълнителите. Не може да посрещнем зимата с отворени и само насипани с камъни участъци” – категоричен бе инж. Иванов.


Даниела Хитова,

Няма коментари:

Публикуване на коментар