Бисквитки

петък, 27 септември 2013 г.

РЗОК-Враца разпредели на болниците отпуснатите допълнително средства от резерва


На 26.09.2013г. в РЗОК Враца се проведе работна среща между директора на РЗОК и управителите на всички 11 болници от областта във връзка с разпределението на допълнително отпуснатите от резерва на НЗОК средства за здравноосигурителни плащания за болнична помощ и медицински изделия.
На  свое заседание на 23 септември 2013 г. Надзорния съвет на НЗОК взе решение да се отблокират  269 033 000 лв. от резерва на касата. С тези средства ще бъдат платени на болниците разходите за надлимитна дейност през месец август и за последното тримесечие на годината.
За РЗОК-Враца за четвърто тримесечие са определени 6 287 992 за лечение по клинични пътеки, клинични процедури, лекарствена терапия на лица с онкологични заболяваня и изпълнение на високоспециализирани медицински дейности, и 266 785 лв. за медицински изделия.
Съгласно утвърдените за РЗОК Враца средства, директора на РЗОК е определя по дейности прогнозни стойности за IV тримесечие на лечебните заведения за болнична медицинска помощ.  Общо за лечение на пациенти по клинични пътеки до края на годината между болниците от областта са разпределени 4,9 млн.лв. За сравнение средно месечното изпълнение на бюджета на болниците за дейност по клинични пътеки към момента е в размер на 2,5 млн. лв.  
Разчетите на НЗОК показват, че средствата от резерва са недостатъчни за покриване на разходите за болнична помощ и до края на годината в бюджета на здравната каса се очертава дефицит от 130 млн. лв. Поради ограничения финансов ресурс с решение на Надзорния съвет е отменена възможността за превишаване на определените месечни стойности на бюджетите на болниците. Така през октомври, когато РЗОК  плаща за дейност септември, болниците няма да получат на 100%  средствата, които са изразходили, тъй като някои от тях вече са надхвърлили определените им месечни стойности.
С цел спазване на финансовата дисциплина и предприемане на мерки за оптимизиране на разходите до края на 2013г., извършената дейност от болниците, която се явява в надвишение на определените стойности ще бъде поставена със статус „чакаща решение на надзорен съвет” в персонализираната информационна система на НЗОК.
Управителите на болниците изразиха своите притеснения от ограничения финансов ресурс, с който ще разполагат до края на годината. Това според тях ще се отрази негативно на пациентите, на работата на персонала на лечебното заведение и на разплащането на болницата с доставчици на лекарства и консумативи.
Очаква се управителите на болниците да изготвят своите становища във връзка с финансовите параметри на бюджетите им до края на годината. Изготвеният анализ, след обобщаване на данните, ще бъде представен в НЗОК.
По време на срещата стана ясно, че в процеса по изготвяне на бюджета на НЗОК за 2014 г. се обсъжда да се предвидят средства за заплащане на останалата към 31.12.2013 г. неплатена дейност от IV-то тримесечие на 2013 г.  

  ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА


Няма коментари:

Публикуване на коментар