Бисквитки

четвъртък, 19 декември 2013 г.

Четат ли си депутатите служебната електронна поща?

Това писмо е изпратено
на 1 декември, но отговор 
все още няма.

До
членовете на
Комисията по енергетика
при Народното събрание
на Република България
           
            Уважаеми народни представители,
            Казвам се Русчо Янков и съм дългогодишен служител и ръководител в "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, понастоящем Заместник председател на БЯД/Българско ядрено дружество/. По стечение на обстоятелствата съм единственият участник и в двата конкурса за управление на НЕК-АД, клон "АЕЦ Козлодуй" през 1996 и 1998 година.
            Приложеният материал е продукт на дългогодишно наблюдение на дейностите , касаещи енергетиката на Република България и в частност ядрената енергетика и свързаните с нея дейности. Същият не обхваща спорните периоди на 90-те години и се базира на събития само от този век, макар че основите им са в миналия. Започнах да го пиша през 2011, но едва сега му дойде времето да го завърша.
            Опитах се да го публикувам в няколко медийни издания, но е явно, че подобна тематика не представлява за тях интерес, вероятно защото изисква задълбочено журналистическо разследване на поставените въпроси, а може и да е от страх. Къде- къде по лесно е да напишеш за действащ министър, икономист по професия, който разглежда ядрен реактор от трето поколение. Изложението засяга подобни действия в миналото и ако беше публикувано може би щеше да предотврати поредното поставяне на "каруцата пред коня".
            Далеч съм от мисълта да разбирам от висша международна политика, но също така съм уверен, че политиците не разбират от съвременни реакторни технологии, дори и да са учили за това. Такъв манталитет на вземане на решения, без вслушване в здравия разум на обществото, доведе до затварянето на първите четири блока в Козлодуй. Струва ми се, че е време в Народното събрание и институциите на страната да се вземе на въоръжение русенският почин от 60-те години на двадесети век: "Всеки да си върши работата", а на ръководителите и работещите в тях служители да се напомни, че извън границите на България никой не обсъжда тях самите, директора на АЕЦ, министъра на енергетиката, председателя на енергийната комисия и т.н., а се обсъждат решенията, които България е взела с мнозинството на нацията си и следва във вътрешната си и външна политика. Практиката показва, че няма несменяеми правителства и представители на властта, но малко от тях се помнят дълго.
            Пиша ви това писмо, защото се срамувам от колегите си в страната и извън нея, когато трябва да обясня коя е тази последователна политика в енергетиката, приета в Република България без вътрешен и външен натиск и за която аз мога да разкажа. Поради това пред тях и на различни форуми говоря за постигнатото от Франция, Русия, Южна Корея, Финландия, за бъдещето на ядрената енергетика в САЩ, Япония, Великобритания, Турция, Иран, Виетнам и др., за техните стратегии, приоритети и методи на работа.
            Уважаеми дами и господа,
            Всеки един от вас има поне двама съветника на разположение, поне така е по Правилник, ако не се лъжа. В повечето случаи те са тайна за обществото или са толкова незабележими, че никой не ги познава. Могат ли всички те да седнат на една маса и да обсъдят проблемите на енергетиката и проблемите на обществото, свързани с нея?
            Твърдя, че не могат, защото имат толкова различни лични и партийни интереси, защото експертното мнение е заменено с лобизъм. Защото за голяма част от тях думите: национална и енергийна сигурност, надеждност, безопасност, управление на наличните ресурси са само понятия, с които целят да постигнат "дребните" си цели. Къде е прословутия закон за лобизма?
Ето защо, определено считам, че е наложително да се отнемат или намалят възможностите за влияние на изпълнителната власт върху парламента. Все пак сме парламентарна република. Става дума за ограничаване на законодателната инициатива на МС по въпроси, имащи пряко отношение към големи групи от обществото – ядрена безопасност, радиационна защита, безопасност на движението, превенция на престъпността, опазване на околната среда и др.
 Става дума за дейностите, по които има създадени или е редно да се създадат Държавно-обществени комисии, понастоящем регламентирани  в чл. 53 на Закона за администрацията. В състава на сега действащите комисии влизат преимуществено бивши кадри на изпълнителната власт, за голяма част от които научен подход е грозна дума и неслучайно техните решения имат отношение към превръщането на България в полицейска държава.
Ето защо предлагам да обсъдите създаването на отделен Закон за администрацията на парламента, в който да се включат и горните комисии. Голяма част от закона се съдържа в Правилника за работа на Народното събрание. Подобен принцип на работа има в парламента на Германия, която също е република.
Сигурно ще запитате: ами откъде средства? Част от средствата за тях, ако не и целите,  могат да се набавят чрез намаляване или орязване на експертите, за които стана дума по-горе. Убеден съм, че чрез работата на тези национално-отговорни комисии рязко ще се намали количеството на некачествени и лобистки закони.
            В допълнение предлагам, да се внесат промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, с които фондовете, създадени по Закона за безопасно използване на ядрената енергия/ЗБИЯЕ/, а именно Управление на радиоактивни отпадъци и Извеждане от експлоатация   да станат държавно-обществени. В момента те се управляват от правителството и всяко следващо борави с тях така, както му е изгодно, а те по презумпция са създадени за да решават дългосрочни проекти, с цел непрехвърляне на днешната отговорност на следващите поколения.
            Избрах този метод на контакт с Вас по по-гореспоменатите причини. Практиката на БЯД показва, че официалните писма не постигат необходимия резонанс сред институциите и често остават без отговор. Ето защо, предварително давам своето съгласие да използвате за публични цели писмото и приложеното мнение.
                                                          

                                                           С уважение,
                                                                                  Русчо Янков
01.12.2013г.
гр. Козлодуй

Вижте още

ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЕНИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар