Бисквитки

четвъртък, 11 юли 2013 г.

Посланикът на Великобритания на визита в атомната електроцентрала



Посланикът на Кралство Великобритания в България Негово Превъзходителство Джонатан Алън посети АЕЦ “Козлодуй” днес, 11 юли 2013 г. Той бе придружен от Карол Суини – директор на дирекция “Високотехнологични производства” в Британската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (БАНТИ), и от Питър Хендли – ядрен специалист от британската Национална ядрена лаборатория (NLL), работещ с БАНТИ по проекта “Ядрена енергетика” за Централна и Източна Европа. В делегацията бяха включени още Питър Хилър – експерт от NLL, и представителите на Посолството на Великобритания в България Уейн Даймънд – енергиен аташе, и Сашка Евтимова – старши търговски съветник.
В Информационния център Иван Генов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, поздрави гостите и ги приветства с добре дошли в една от най-добрите, по оценки на международните мисии, атомни електроцентрали в света. Той изрази надежда, че установеното добро сътрудничество между експертите от ядрените сектори на България и Великобритания ще продължи и занапред. Н. Пр. Джонатан Алън благодари за възможността той и воденият от него екип да се запознаят на място с работата на българските ядрени енергетици. Посланикът на Великобритания посочи, че визитата е една добра възможност за обмяна на опит и експертни мнения в областта на атомната индустрия.
Иван Андреев – директор на дирекция “Развитие и модернизации” в АЕЦ “Козлодуй”, представи пред делегацията актуалното състояние на ядрените мощности и перспективите пред българската АЕЦ.
В рамките на визитата британският посланик и придру
жаващите го лица посетиха 440-мегаватовия втори блок, който е в процес на извеждане от експлоатация, както и работещия 1000-мегаватов шести енергоблок.


Семинар на ВАНО в АЕЦ "Козлодуй"

От 8 до 11 юли българската атомна централа бе домакин на международен семинар на Московския център на Световната асоциация на ядрените оператори – WANO. Темата “Проучване за локализиране на стопилката след тежка авария за реактори ВВЕР – 1000/320” събра 34 експерти от ядрената индустрия и научните среди от Армения, България, Германия, Иран, Русия, Украйна, Унгария, Финландия и Чехия.
Във фокуса на работната програм
а бяха усилията на специалистите да се намерят оптимални решения за локализиране на стопилката след тежка авария като част от общата цел – повишаване на надеждността и гарантиране на безопасната експлоатация на атомните централи. Срещата предостави възможност за запознаване и обсъждане на съвременните подходи за реализиране на различни предложения за технологични и конструктивни решения. Всички участници бяха единодушни, че споделянето и прилагането на експлоатационния опит е най-добрата превенция и средство за поддържане на високо ниво на ядрената безопасност. В тази връзка представената информация ще даде възможност да се обединят усилията на експлоатиращите организации за намиране на обосновани и оптимални решения в тази посока.
Днес, 11 юли, съгласно програмата на форума, участниците в семинара посетиха Учебно-тренировъчния център на атомната централа, където Емилиян Едрев – директор “Производство”, ги запозна със състоянието на АЕЦ “Козлодуй” и с плановете за нейното развитие. Чуждестранните експерти разгледаха машинната и командната зала на шести енергоблок, както и други обекти на площадката на АЕЦ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар