Бисквитки

понеделник, 29 април 2013 г.

Областна администрация Враца беше домакин на 18-ти обществен антикорупционен форум

 На 26.04.2013 г. В Областна администрация Враца се проведе 18-тия обществен антикорупционен форум: „Прозрачни избори-2013. Гласът на гражданския сектор в контекста на Европейската година на гражданите-2013“, като  част от антикорупционната информационна кампания на Областния обществен съвет за превенция на корупцията - Област Враца: „Изграждане на интегритет-управление по правилата 2013 г.“
               Антикорупционният форум беше организира от Областна администрация Враца в партньорство с Регионална информационна агенция „Електронни вести Модерна Враца“ .
              Г-жа Цветелина  Теофилова – Заместник  областен управител на област Враца откри форума, като в своето експозе акцентира върху добрите практики на Съвета и приемствеността и последователността на инициативите, които отговарят на актуални теми от обществения живот и управлението на страната. Спазването и прилагането на действащото изборно законодателство бяха думите, върху които  г-жа Теофилова наблегна, като залог за прозрачни и честни избори.
               На форума присъстваха като гости заместник областните управители на Монтана и Габрово – инж.  Калин Хайтов и г-н Неделчо Търкаланов, както и главните секретари на Областните администрации Монтана и Русе.
              Програмният  директор на Асоциация „Прозрачност без граници“- София г-жа Ваня Нушева  представи добри практики на асоциацията, като проследи периода от 2001 до 2011 г.,  изпълнен с инициативи и полезна информация за участниците.
              Г-жа Ваня Нушева представи  подписания от част от  участващите партии и коалиции Обществен договор за честни и прозрачни демократични избори,  както и някои ключови моменти от предстоящата работа на Асоциация „Прозрачност без граници“, свързана с изборите на 12 май 2013 г., осъществяване на гражданско наблюдение на изборния процес,   чрез пътната карта: всички институции и органи на държавна и местна власт с компетентност по организацията на изборния процес и протичане на изборния ден. Презентацията предизвика  оживена дискусия, в която се включиха активно г-н Владимир Христов – член на ЦИК и г-жа Ирина Иванова – Председател на РИК Враца.
              В хода на дискусията участниците се обединиха около предложението на Областна администрация Враца, направено от г-н Любомир Маринков секретар на Областния обществен съвет за превенция на корупцията, с цел гарантиране на максимална прозрачност, удобство за наблюдателите и за по-добрата организация на работата на РИК-Враца и Информационно обслужване-АД, клон Враца, да бъде организиран във физкултурния салон на СОУ „Отец Паисий“ Враца, с близост до административната сграда на Областна администрация Враца, временен приемателен пункт на 12 май вечерта, в който  РИК и Информационно обслужване да приемат секционните комисии, с което свободно пространство, да се даде максимална прозрачност и възможност да се приложи Изборния кодекс, в частта за наблюдение на въвеждане на данните от секционните протоколи  от служители на Информационно обслужване.  
Г-жа Камелия Трифонова Заместник окръжен прокурор, заедно с представител от ДАНС и ОД на МВР- Враца, изложиха пред участниците в антикорупционния форум, готовността им за предстоящите избори,  работата по сигнали, оповестяването на данни по сигнали, както и  създадените между тях екипи и дежурства, включително и в изборния ден -12 май 2013 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар