Бисквитки

понеделник, 29 април 2013 г.

От 1 май стартира електронното отчитане на болниците към РЗОК


От 1 май болниците, които работят по договор със здравната каса ще подават задължително ежедневни отчети за изписани и приети пациенти по клинични пътеки и клинични процедури. В персонализираната информационна система /ПИС/ на НЗОК ще се подава информация и за извършени диагностични, терапевтични и хирургични процедури на пациента в болничното лечебно заведение.
На база на подадените ежедневни електронни отчети ще се генерира седмичен отчет. Служителите в РЗОК извършват проверка на данните и основанията за потвърждаване или отхвърляне на отчетени медицински дейности.
Ако здравнонеосигурен пациент постъпи на лечение в болница и до края на престоя си там не заплати здравните си осигуровки, здравната каса не заплаща на болницата клиничната пътека, по която се е лекувал. За удостоверяване на непрекъснати здравноосигурителни права лицата трябва да преставят пред съответното лечебно заведение удостоверение от ТД „НАП”, офис Враца.
Електронното отчитане в ПИС на НЗОК ще улесни договорните партньори на РЗОК, за които се дава възможност да коригират веднага допуснатите технически грешки в отчетите си и по този начин ще пестят време в обработката на приетите и изписани пациенти.
С ежедневните отчети ще се засили контролът от страна на здравната каса по изразходваните средства в болниците и ще се гарантират по-качествени и ефективни проверки. Ползи от ежедневните отчети ще имат и пациентите, които със своя код за достъп до ПИС ще имат медицинска информация в реално време.

РУМЯНА СТЕФАНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар