Бисквитки

понеделник, 26 ноември 2012 г.

Започна оценка на въздействието върху околната среда от изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй”


На 26 ноември 2012г. „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД подписа договор с избрания изпълнител за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и изготвяне на Доклад за ОВОС на инвестиционно предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.
Докладът за ОВОС вестиционното предложение върху защитени територии, намиращи се в съседство.
Проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, която следва принципите на социална и екологична отговорност, придава висока важност на резултатите от процедурата по изготвяне на ОВОС. Очакванията на ръководството на дружеството и на обществеността са резултатите от оценката на въздействието върху околната среда от избрания изпълнител да дадат адекватна и компетентна оценка относно допустимостта на проекта от екологична гледна точка. Такава оценка, заедно с оценката на социално-икономическото значение на проекта за региона и страната, е необходима, за да продължи реализацията на инвестиционното намерение.
В процедурата по избор на изпълнител на ОВОС, проведена от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, взеха участие общо седем кандидати. Самата процедура започна с изявяване на намерение от кандидати за участие, на които бе изпратен списък с документи за предварителен подбор. След този подбор до участие във втория етап – представяне на оферти, бяха допуснати трима от кандидатите. Офертите бяха предмет на комплексна оценка от експертна комисия, която предложи кандидати, с които да бъдат проведени преговори за уточняване на параметрите на договора за изпълнение.
В резултат на преговорите, за изпълнител бе избран българо-испанския консорциум „Дикон-Аксиона Инж.”, учреден от българската Дикон Груп ЕООД и испанската „АКСИОНА Инхениериа“ – консултантски компании с богат опит и обширна експертиза в области, включващи проучвания на околната среда, екологични оценки и оценки на въздействието върху околната среда, в това число и на обекти от ядрения енергиен сектор, мониторинг и управление на околната среда по време на строителство и др. Предвижда се изпълнението на проекта да продължи между девет и дванадесет месеца. Стойността на дейностите по ОВОС е около 2 млн. лв. По време на изпълнението на дейностите по ОВОС ще бъдат ангажирани повече от 40 утвърдени български експерти, както и международни специалисти от Испания, Чехия и Румъния.
С възлагането на този договор приключват процедурите по избор на изпълнители за цялостното предпроектно проучване, което да даде възможност на проектната компания да предложи на Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма достатъчно данни, за да може правителството да вземе информирано решение относно изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.
Приключи срока за подаване на оферти в рамките на втория етап от процедура „Конкурс по оферти с предмет „Извършване на ОВОС на инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй””
„АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД информира, че в 12:00 часа на 12 ноември 2012г. приключи срока за подаване на оферти (технически и ценови предложения) в рамките на втория етап от процедура „Конкурс по оферти с предмет „Извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.
Офертите бяха отворени в 13:00 часа на 12 ноември 2012г., в присъствието на упълномощени представители на оферентите.
Предстои разглеждане на отворените оферти от специално назначена експертна комисия, задачата на която е да извърши комплексна оценка съгласно методика, утвърдена от Възложителя, и на тази основа да предложи онези оференти, с които ще се проведат преговори за определяне на параметрите на договора за изпълнение.
„АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД ще информира своевременно за резултатите от работата на експертната комисия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар