Бисквитки

понеделник, 10 септември 2012 г.

Подписва се договор за строителни работи по водния цикъл


На 11 септември в 11 ч. в заседателната зала на Община Враца ще бъде подписан договор за „Инжинеринг за реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води” по Оперативна програма 2007-2013.
След проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка, избраният изпълнител е ДЗЗД „ВМВ”. Консорциумът се състои от три фирми - „Водстрой 98”АД, „Валдер Инжинеринг” ООД и „Масс Арътма Системлери Иншаат Санаи ве Тиджарет” /Турция/.
Стойността на договора е 15 777 158,85лева без ДДС. Срокът е до 36 месеца, считано от датата на започване на изпълнението на договора. Срокът за изпълнение на поръчката включва 24 месеца период за проектиране и строителство и 12 месеца за установяване и отстраняване на дефекти.
Изпълнителят ще извършва инженерингова услуга за проектиране, строителство, доставка и монтаж на електро- и механично оборудване, съгласно изискванията на Договорните условия на FIDIC за технологично оборудване и проектиране - строителство на електро и машинно-монтажни работи и за строителни и инженерни обекти, проектирани от изпълнителя.
Обхватът на работа включва всички елементи на проектирането и строителството, така че да се осигури качествено изпълнение на проекта и пускане в експлоатация на пречиствателната станция за отпадъчни води, обучение на персонала при експлоатацията и поддръжката на изградените елементи на ПСОВ.
Това е шестият договор по Интегрирания проект за воден цикъл на град Враца.
Прави се първа копка на развлекателния парк „Леденика”

Първа копка на новия развлекателен парк „Леденика” ще бъде направена в събота – 15 септември. Стартът на строителните дейности ще бъде даден в 11 ч. пред пещерата „Леденика”. Избраният изпълнител е ДЗЗД „Сдружение Враца Леденика”. Дружеството включва пет фирми - „Опал 94”, „Корект” ООД, „Строителна компания” ООД, „Мистрал- ТСС – Стоянова, Стоянов” и „Ситистрой-2000” ООД.
Общият бюджет на проекта е 5,3 млн.лв. Размерът на безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Регионално развитие”, съфинансирана от ЕФРР е 5 млн.лв., а допълнителният собствен принос от Община Враца е 237 хил. лв. Срокът за изпълнение на договора е 24 месеца – от 23.11.2011 до 23.11.2013 г.
Договорът за строително-монтажните работи е на стойност около 2 млн.лв. С него започва изграждането на иновативен тематичен развлекателен парк около най-известния природен обект във Врачанския балкан - пещерата „Леденика”.
Личните асистенти остават до края на годината
До 18 декември е удължен срокът за предоставяне на услугата „Личен асистент" по проект „Подкрепа за достоен живот". В Община Враца по проекта са назначените 95 лични асистенти, които още три месеца и половина ще се грижат за 98 лица с трайни увреждания. Това е второто удължаване на срока за ползване на услугата и стана възможно след като Комитетът за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" одобри увеличение на бюджета на проекта. Кметът на Враца инж. Николай Иванов благодари на МТСП и на Комитетът за наблюдение към Оперативната програма за новото удължаване на срока на услугата, което е в голяма помощ на ползващите услугата.
Проектът „Подкрепа за достоен живот" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Конкретен бенефициент е Агенцията за социално подпомагане, а партньори - общо 285 общини и райони в страната, между които и Община Враца. От началото на 2011 година до сега в проекта са участвали общо 122 лица с трайни увреждания и 122 лични асистенти от Враца и селата Баница, Бели Извор, Вировско, Власатица, Върбица, Горно Пещене, Девене, Згориград, Косталево, с.Мраморен, Нефела, Оходен, Паволче, Тишевица, Три кладенци, Челопек и Чирен. При отпадане на потребител се включва следващия в класирането. Потребителите и техните близки са доволни от предоставяните по проекта услуги и са благодарни за повторното удължаване на техния срок.
Училищата са готови за новата учебна година

Във всички училища на община Враца има готовност за започването на учебната година. Това е станало ясно след работна среща на зам.-кмета Красимир Богданов с директорите на училищата от региона. „Навсякъде са извършени частични ремонти, в рамките на делегираните бюджети, с които училищата разполагат. Изключение прави СОУ „Никола Войводов”, където ремонтът ще планирано ще продължи до края на септември. Това, което се прави там е външно саниране на фасадата и работата няма да пречи на нормалния учебен процес” – коментира днес зам.-кметът Красимир Богданов. Санитарането на сградата стана възможно след спечелен проект на Община Враца по „Красива България”. В същото училище, със собствени средства, са направили и вътрешно обновяване. В момента се отстраняват предписанията за вентилациите на физкултурните салони и се извършват дейности ремонти на пътните настилки при входовете на училищата, където е необходимо. Приключили са вече и ремонтите в детските градини и там всичко вече е готово за старта на новата учебна година.
„Имаме готовност за целодневната организация на обучение във всички училища, които я предлагат. Така че можем да кажем, че готовността за новата учебна година е на ниво” – каза зам.-кметът Богданов. Сериозен обаче е проблемът с намаляващия брой ученици. През следващата година се очакват проблеми с приема на ученици след 8 клас. По предложение на Община Враца вече е сформирана работна група, която да подготви стратегия за развитието на образованието през следващите години.

72 фирми пристигат за панаира

Днес е последният ден, в който фирмите могат да подават своите заявления за участие в традиционния Врачански есенен панаир. До момента документи са подали 72 дружества. За първи път в рамките на панаира ще се проведе Трансгранично изложение „Туризъм”. Официалното откриване на 124-тото издание на панаира ще се състои на 14 септември в 18 ч. Един час по-късно започва и първият концерт за участниците и гостите – на Николина Чакардъкова. В културната програма влизат също концерти на фолклорната изпълнителна Ива Давидова, на Ралица и Драго от „Фамилия Тоника”, на „Funk call” и на Маги – Маргарита Алексиева от „Х – фактор2012”.
Ново в съпътстващата програма на панаира е провеждането на турнир по плажен волейбол за девойки. Той ще се състои на 17 и 18 септември.
Панаирът ще продължи до 19 септември.

Над 433 хиляди лева са вложени в улични ремонти във Враца

За ремонти на уличната мрежа във Враца до момента от общинската хазна са разплатени 433 498 лева. С топла асфалтова смес са изкърпени 15 827 кв м площ. Използваната асфалтова смес е над 2 000 тона. Ремонтирани са улици в жилищните комплекси „Дъбника” и „Металург”, булевардите „Васил Кънчов”, „2-ри юни” и крайречният булевард, улиците „Три уши”, „Климент Охридски” и улици в централната градска част.
Изпълнител на ремонтите е „Пътинженеринг – М”, с която има сключен договор от 21 октомври 2011 г. По договора остават за усвояване още 46 501 лв.
От средата на юли започна и основният ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в община Враца. До момента е положена топла асфалтова смес на площ от 3 414 кв м. Ремонтирани са вече районът на разклона за с. Косталево, пътят за с. Върбешница до границата с община Мездра, отсечката кв. Кулата – с. Нефела, пътя за с. Лютаджик, отсечките между селата Девене – Три кладенци и Девене – Чирен. За ремонтите са похарчени приблизително 75 000 лева. Работата в момента продължава при с. Чирен – разклона за Враца. Предстои изкърпването на пътищата за селата Оходен и Лиляче, и пътните участъци Бели извор – Власатица, Баница – Мало Пещене, Мраморен – Голямо Пещене, Вировско – Тлачене, разклоните за селата Веслец, Згориград и районът Учителски колони – Пършевица, а също при с. Челопек до границата с община Мездра. В тях ще бъдат вложени още над 75 000 лева.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар