Бисквитки

четвъртък, 6 септември 2012 г.

Иван Христов на “Бобфест” 2012 в Радуил


Изложба от 60 изографисани кратуни подреди художникът от врачанския квартал Бистрец Иван Христов на Десетия международен фолклорен фестивал на боба – “Бобфест” в село Радуил. Рисунките върху кратуните са на различна тематика. Христов подари на организаторите специална огромна кратуна, нарисувана за юбилейния бобен фест в самоковското село Радуил. Зографинът от Бистрец връчи своя подарък на Димитрина Божилова- председател на организационния комитет на фестивала. Пред многобройната публика на тържеството той изпълни своето прочуто “Писмо до Америка”, с което взриви от смях препълнения салон на местното читалище.
Почитател на врачанския художник се оказа и главният кулинар на държавата Ути Бъчваров, на когото Иван Христов подари специална кратуна, изографисана на ловджийска тематика. Двамата си направиха снимка за спомен, а Ути си купи и една от дългите кратуни-риби на художника.
Иван Христов получи покана да гостува в кулинарното телевизионно предаване на Ути Бъчваров. Там Иван ще представи врачански ястия от тиква, ще подреди в студиото десетина изрисувани кратуни, ще си говорят на северозападен диалект, а докато Ути готви, Иван Христов ще рисува върху тиква.
Врачанският атрактивен художник се завърна от Радуил с грамота и награда, която не е първа за него от този фестивал.
Иван Христов е носител на златен медал от бобфеста в Радуил през 2006 година, когато представи изложба от 80 изографисани кратуни, 40 от които бяха на тема “БОБ”.
Тази година бистрешкия зограф отиде на бобфеста със семейството си. И както се очаква жена му си купи радуилски боб , който ще засади в бистрешкото имение. Така в градината на Иван Христов освен кратуни, ще расте и радуилски боб, чиито врежове стигат дължина четири метра.
Фестивалът “Бобфест” 2012 е юбилеен. За десета поредна година самоковското село Радуил е домакин на фестивал на боба , вече и с международно участие, който по традиция се провежда в първите събота и неделя на месец септември.
На мегдана и на сцената на местното читалище се изявиха фолклорни групи, състави и ансамбли, както и индивидуални изпълнители от България, Македония и Сърбия. Най-добрите бяха отличени със статуетката "Златен боб" и медала "Златен фасулицър".
Радуил е известен с радуилския боб, оценен със златен медал от Пловдивския панаир още при цар Фердинанд.

Емилия РАЛЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар