Бисквитки

понеделник, 30 юли 2012 г.

Стартира задължително електронно отчитане на стоматолозите

 От 1 август 2012 г. стартира задължителното електронно отчитане на денталните лекари в Интегрираната информационна система на НЗОК. Извършените от стоматолозите дентални  дейности през месец юли трябва да се отчитат пред РЗОК-Враца задължително на електронен носител, а отчетите трябва да бъдат подписани и с електронен подпис. Промяната е заложена в Националния рамков договор /НРД/ за денталните дейности за 2012 г.
С въвеждането на електронният отчет отчитането на хартиен носител „отпада”.
         Още в края на миналата година на изпълнителите на дентална помощ беше дадена възможността да отчитат дейността си тестово на публикуваният на интернет страницата на НЗОК формат. Заплащането се извършваше на базата на представяните в РЗОК хартиени документи, съгласно действащия НРД за дентални дейности. 
Въвеждането на електронния подпис има за цел да опрости процедурата по отчитане на медицинските документи като отпада необходимостта от представяне на амбулаторни листове от извършените прегледи. В същото време се запазва възможността за отстраняването на технически грешки в медицинските документи на място в РЗОК от съответните длъжностни лица, които ще проверяват валидността на подписа при приемане на документите.
Електронният отчет ще улесни работата на стоматолозите и ще гарантира извършването на по-качествени и ефективни проверки от страна на здравната каса върху работата на изпълнителите на дентална помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар