Бисквитки

вторник, 24 юли 2012 г.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ - 25 ЮЛИ 2012 Г


            С решение на Европейската комисия  25 юли 2012 г е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. Основната тема е          
„Активното участие на младежите в безопасността по пътищата”.
   С определената основна тема на Четвъртия европейски ден за пътна безопасност  - „Активно участие на младежите  в безопасността по пътищата”, вниманието се насочва към сериозния  общоевропейски и глобален проблем за травматизма на децата, юношите и младежите в пътното движение.
Пътнотранспортните произшествия са една от основните причини за високата смъртност сред младежите  от 15 до 24-годишна възраст. Всеки месец в страните-членки на ЕС 500 млади хора стават жертви  на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на  Европейския съюз  около 6000 младежи  и девойки губят живота си, а а над 60 000 получават сериозни наранявания.
      В нашата страна през 2011 г  от пътнотранспортни произшествия  са загинали 120 младежи и са били ранени 1895. Загиват млади хора, в началото на своя съзнателен живот, безсмислено , в резултат на празноти в обучението, подценяване на опасностите на пътя и все още голямата обществена търпимост към опасните нарушения, които предизвикват тежки пътнотранспортни произшествия. 

        Загубите от пътнотранспортните произшествия за нашата страна  са  много големи. През последните  12  години / от 2000 до 2011 г включително/ при тежки катастрофи на територията на България  са пострадали общо  118 363 души, от които загиналите са 11 285 и ранените 107 078.
         Само през последните 5 години  /2007 - 2011 г, включително/ загиналите при пътни произшествия  млади хора,   на възраст между 18 и 24 години, са 746,  ранените - 8739.
          През 2011 г  загиналите 18 - 24-годишни като пътници са  48 или  24 % от всички загинали пътници при ПТП; като водачи са загинали -  47  /15 %/; като пешеходци - 9 загинали / 6%/.
 Много голяма част от нараняванията и смъртните случаи могат да бъдат избегнати. За това са необходими конкретни съвместни действия за опазване на човешкия живот и здраве.
Сигурни сме, че споделяме тази тревога и желаем положителна промяна. Трябва да се предоставят възможности на  широк кръг организации и граждани да разработват и осъществяват  инициативи относно пътната безопасност.
На първо място обединените усилия на родителите, семействата, училищата, университетите, общините, в които живеем, държавните институции, неправителствените и браншови оржанизации, бизнеса и медиите могат да осигурят  много по-високо ниво на безопасност по пътищата в страната.
Усилията трябва да се съсредоточат за: формиране от най-ранна детска възраст  на  култура за безопасно участие в движението по пътищата; повишена информираност на младите хора за необходимостта да спазват  правилата  за движение като най-важно условие за защита на своя и живота на останалите участници в движението.
Нека на този ден се постараем тревогата за безсмислените жертви  от пътнотранспортни произшествия да достигне до максимално широк кръг от хора  и като  основен мотив за спазване на правилата за движение застане грижата за здравето и живота на хората.
Нека всеки, според своите компетенции и възможности, да съдейства  за опазване на  живота и здравето на участниците в движението по улиците и пътищата.
       ПЪТНОТРАНСПОРТНА АВАРИЙНОСТ
Независимо от постигнатото намаление на жертвите от пътнотранспортните произшествия,  през първото шестмесечие на 2012 г.бяха регистрирани  2854 пътнотранспортни произшествия с 244 загинали и 3451 ранени граждани. Анализът на конкретните случаи показва, че голяма част от тези пътнотранспортни произшествия са били предотвратими.

Няма коментари:

Публикуване на коментар