Бисквитки

вторник, 10 април 2012 г.

Община Мездра на челно място по ниво на прозрачност сред административните структури в България

Община Мездра е класирана на челната осма позиция в Рейтингна активната прозрачност’2012, показват резултатите от представително проучване, извършено от Фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ). Нивото на прозрачност на нашата община е оценено с 42,7 точки, което ни нарежда непосредствено след Община Добрич, Министерство на отбраната, Министерство на образованието, младежта и науката, Община Две могили, Министерство на финансите, Община Габрово и РИОСВ – Благоевград. След нас са редица централни органи (министерства, изпълнителни агенции, държавни комисии и комитети, национални институти и пр.), всичките 28 областни администрации и териториални звена (Национални паркове, Басейнови дирекции, Областни дирекции на полицията, РИОСВ, РЗИ, РИО и т. н.), както и останалите 260 общини. Това е добър атестат за работата най-вече на ст. експерт „Компютърни системи и програмно осигуряване” Антон Антонов, който се грижи за поддържането на интернет сайта на Община Мездра.
Сред другите административни структури във Врачанско Община Козлодуй се нарежда на 11-то място, Областна администрация – Враца на 27-мо, Община Криводол на 41-во, РИО – Враца на 99-то, РИОСВ – Враца на 133-то, Община Бяла Слатина на 159-то, а Община Враца на 190-то. 
Проучването е извършено от 23 януари до 16 март т. г., като през този период ПДИ е прегледала и оценила 474 интернет страници на 489 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно равнище. Нивото на прозрачност е оценено по точкова система на базата на 39-40 индикатори за институционалната информация, предоставяна на гражданите онлайн: нормативна уредба, функции на институциите, услуги, информационни масиви, организационна структура, работно време, адреси и телефони за контакти, нормативни актове, програми и стратегии за развитие, проекти, дейности и тяхното отчитане, бюджети и финансови отчети, договори, декларации за конфликт на интереси, решения на Общинския съвет и др.
В рамките на проучването са подадени 485 електронни заявления за достъп до информация от институциите. Отговорите в тези заявления са послужили за проверката на събраните данни в Портала на публичните регистри в България: http://www.publicregisters.info/
Проучването на прозрачността на институциите се прави за седма поредна година. За пръв път обаче ПДИ публикува Рейтинг на активната прозрачност, който онагледява развитието на прозрачността в институциите.Той оценява интернет страниците на административните структури на изпълнителната власт от гледна точка на задълженията по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет.И тази година оценката на интернет страниците имаше за цел да покажекакво е изпълнението на задълженията за онлайн публикуване,колко институции имат обособена секция за достъп до информация и какво е нейното съдържание, как се отговаря на заявления, подадени по електронен път.
 Генералните изводи от проучването са, че през последната година институциите са станали по-прозрачни, но все още масово не се изпълняват задълженията за публикуване на основни документи. Най-сериозният проблем продължава да е публикуването на сключените договори за изпълнение на обществени поръчки.Повече подробности можете на намерите на: http://www.aip-bg.org/surveys/2012_година/101887/

Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”


Няма коментари:

Публикуване на коментар