Бисквитки

неделя, 6 ноември 2011 г.

Трилър във Враца: Ботев - ЦСКА 2:2

снимка: Георги Димитров/Sportni.bg


Ботев Враца и ЦСКА сътвориха истинско дерби по българските стандарти, след като завършиха 2:2 и предложиха много типични страсти и емоции за нашите географски ширини. "Червените" имаха териториално предимство, но не и игрово, след като допуснаха редица грешки в защита и пропуски в атака.

Домакините от Враца пък показа непримиримост и воля, с която показаха, че имат място в "А" група.

Първата възможност се откри пред играчите на Ботев. Николай Христов заби в земята центриране на Руслан Куанг от дясното крило и за Райс М'Боли не беше трудно да улови.

Жуниор Мораес съотвори най-красивите моменти пред другата врата. В 8-ата минута той стреля отдалеч, но прати топката в аут. В 20-ата минута пък той улучи лявата греда зад вратаря Цветковски.

Малко преди тази ситуация домакините бяха открили след индивидуална грешка на Костадин Стоянов. Защитникът на ЦСКА се оплете и падна на тревата, докато Иван Коконов от Ботев пое топката, напредна сам срещу Райс М'Боли и миг по-късно вкара в долния ляв ъгъл на неговата врата - 1:0.

ЦСКА изравни бързо. В 21-ата минута Галчев изпълни ъглов удар и подаде по земя към връхлитащия Петър Стоянов. Десният бек на "червените" стреля фалцово и отбеляза почти идентичен гол с този на Валентин Илиев срещу Ливърпул на "Анфийлд".

Интересните моменти не се изчерпаха и двата тима направиха нови пропуски преди ЦСКА да поведе. В самия край на първото полувреме Виктор Дениран и Веселин Цветковски се сблъскъха под натиска на Янис Зику и топката продължи своя път към опразнената врата на Ботев. В опита си да изчисти топката Мартин Ковачев с шпагат я прати в мрежата - 2:1 за ЦСКА.

При гола остана съмнение за фаул в атака, а през първата част имаше и още две спорни ситуации, все в ощърб на домакините от Враца. Става дума за груб фаул на Мораес срещу Николов и за вдигната несъществуваща засада при една от контраатаките на "зелените".

Играта и през второто полувреме остана много интересна, като за това спомогна и бързото изравнително попадение. Адемар увисна в своя зона, Коконов напредна по дясното крило и центрира към непокрития Бранимир Костадинов. Костадинов имаше време дори да овладее топката, преди да я вкара под плонжа на Райс М'Боли - 2:2.

Ботев продължи да залага на контраатаките и имаше и още възможности. От другата страна пък Веселин Цветковски изкупи цялата си вина за двете попадения на ЦСКА и спаси редица положения.

В 68-ата Тодор Янчев би в тялото на стража на Ботев, а в 71-ата минута Цветковски спаси и шут от няколко метра на Зику.

Преди това топката навести мрежата на Ботев, но попадението бе отменено заради засада. Пламен Крачунов направи глупостта да играе с влизащата във вратата топка, след като беше в засада.

Кулминацията дойде между 74-ата и 76-ата минута. Съдията Христо Ристосков побърза да даде дузпа за ЦСКА след единоборство между Мораес и Куанг. Тотомилионерът от Сандански бе грабнат и избутан до тъчлинията от озверелите играчи на Ботев, но до други сериозни санкции не се стигна.

Потърпевшият застана зад топката. Мораес стреля в долния десен ъгъл, който беше избран и от вратаря Цветковски. Стражът на Ботев се разтегна и с една ръка изби в корнер, запазвайки резултата 2:2.

в 83-ата минута и Адемар извърши безобразен фаул срещу играч на Ботев, но получи само жълт картон, пети за ЦСКА. Врачани също се изнервиха и използваха всяка възможност да печелят време и да търсят разправии.
-----
Първенство на България по футбол, среща от 12-ия кръг в "А" група:

Ботев (Враца) - ЦСКА (София) - 2:2 (1:2)

голмайстори: 1:0 Иван Коконов 17, 1:1 Петър Стоянов 21, 1:2 Мартин Ковачев 45-автогол, 2:2 Бранимир Костадинов 48
* пропусната дузпа: Жуниор Мораес (ЦСКА) 76

стадион: Христо Ботев
зрители: 10 000

главен съдия: Христо Ристосков
жълти картони: Мартин Ковачев, Ивайло Данчев, Николай Николов (Ботев Враца), Борис Галчев, Жуниор Мораес, Пламен Крачунов, Адемар (ЦСКА)

състави:

Ботев: Веселин Цветковски, Руслан Куанг, Росен Ванков, Мартин Ковачев, Виктор Дениран, Николай Христов (46-Симеон Мечев), Тихомир Найденов, Николай Николов, Светослав Валериев, Иван Коконов (62-Ивайло Данчев), Бранимир Костадинов (87-Ненем)
ЦСКА: Райс Мболи, Адемар, Тодор Янчев, Костадин Стоянов, Мишел Платини (84-Александър Якимов), Жуниор Мораес, Борис Галчев, Петър Стоянов, Янис Зику, Грегъри Нелсън (59-Станислав Костов), Пламен Крачунов

Пената: Младият не съобрази за третия гол

Наставникът на ЦСКА Димитър Пенев бе под влиянието на емоциите от равенството с Ботев Враца 2:2, когато за пореден път забрави името на свой играч.

"Този младият не съобрази, но му е простено", каза Пената по повод отиграването на Пламен Крачунов от голлинията, заради което бе отменен трети гол за ЦСКА.

"Ние, треньорите, знаехме, че има негативно мислене у част от играчите за този мач. Повечето не са участвали в двубои с Ботев Враца. Врачани винаги са играли амбициозно срещу всички. Мисля, че ние сами сме си виновни", призна старши треньорът на ЦСКА.

"Теренът не беше удобен. Знаете, че повечето наши играчи са технични. Не успяхме през първото полувреме да направим това, което говорихме на разбора.

Нашите футболисти имаха време да се възстановят от мача с Левски, но някои мислят, че радостта трябва още да я живеят. Ще вземем сериозни мерки срещу това", увери Димитър Пенев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар