Бисквитки

петък, 11 ноември 2011 г.

Стартира европортал за търсещи работа



Директоът на Европейския институт в София Любов Панайотова и предсатител на фондациата Ариес в Крайова, Румъния Вероника Йон, прердставиха във Враца резултатите по проект „Европейски наръчник по труда Румъния-България”. Проектът се изпълнява от фондация „Европейски институт” (клон Плевен), в партньорство с АРИЕС Олтения (Румъния) и е финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, съфинансирана от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Основната му цел е да премахне съществуващите пречки пред мобилността на работниците в трансграничната зона между България и Румъния; да осигури повече прозрачност в професионалното обучение и получаване на квалификации; да улесни назначаването на специалисти и квалифицирани работници (job matching) и да подпомогне интерактивната обмяна на всички участници на трансграничния пазар на труда.

Враца бе избрана за официалния старт на създадения в рамките на проекта информационен портал WWW.EUJOBMAP.EU за търсещите работа в трансграничния регион между България и Румъния.

Той дава цялата нужна информация на едно място. Основана на специфичната за целевите групи логика, информацията за професионалното обучение, за професиите и условията на работните места ще бъде представена във формата на филтриращи структури, които ще насочват отделните потребители според индивидуалните им потребности и интереси.

Следвайки тази логика, „Европейската карта на работните места“ е адресирана главно към мобилните, наскоро завършили училище хора, към търсещи работа и обучение, към работодателите и други експерти по пазара на труда в българо-румънския граничен район. Потребителите, които имат ясни и конкретни въпроси, ще бъдат подпомагани чрез филтри, а също и с индивидуални съвети от експерти; други просто искат да се поровят за малко и да добият нови впечатления - „Европейската карта за работни места“ ще позволи на целевите групи да достигат до желаната информация бързо и лесно.

Така „Европейската карта на работните места“ може да се използва като начален източник на информация, който да разкрие нови перспективи за хората и организациите, желаещи да засилят трансграничната мобилност и работата в мрежа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар