Бисквитки

вторник, 1 ноември 2011 г.

Започна акция „Светлина”

През есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци. Аварийноста нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци нараства до 35 % от всички убити при ПТП. Тази тенденция вече се откроява от началото на месец октомври. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях.

На брифинг с журналисти комисар Янко Харалампиев обяви началото на акцията и каза, че няма гратисен период. За неввключедни и неизправни светлини ще се налагат глоби.

Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост. Затова по закон от 1 ноември до 1 март е задължително движението с включени къси светлини.

През този период на 2010 и 2011 година в областта са съставени актове на 2162 водачи ма обща стойност 34 хиляди лева.

С цел ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно -зимния период с рисковите групи участници в движението /пешеходците, водачите с лисващ практически опит за движение при есенно-зимни условия, управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили/, и поради необходимостта от насочване вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за пътни злополуки, за времето от 01.11. до 20.11.2011 г, включително, в страната ще се проведе традиционната операция на полицията “АКЦИЯ “СВЕТЛИНА”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар