Бисквитки

събота, 5 ноември 2011 г.

Болниците ще разполагат с над 6,6 млн.лв. за лечение на пациенти до края на годината

До края на годината болниците от врачанска област ще разполагат с 6 673 794 лв. за лечение на пациенти по клинични пътеки. Това стана ясно на провелата се в четвъртък /03.11.2011 г./ в здравната каса среща с ръководството на РЗОК и управителите на 12-те лечебници от региона. На нея директорът на здравната каса Светозар Симеонов връчи на управителите на болниците допълнителни споразумения към договорите им, с които се регламентира разпределението на бюджетите им до края на 2011 г.

На свое заседание през октомври Надзорния съвет на НЗОК взе решение да отблокира 180 млн. лв. от резерва на здравната каса, които ще се използват за здравноосигурителни плащания до края на 2011 г. От отблокираните средства 160 млн.лв. са предвидени за плащания на болниците, а останалите 20 млн. лв. за заплащане на лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Към момента данните за разхода на НЗОК показват, че предвидените в бюджета средства за болнична помощ, заедно с тези, освободени от оперативния резерв, ще бъдат напълно достатъчни в годишен план за разплащане с договорните партньори.

Ръководството на здравната каса във Враца поиска от управителите на болниците в срок до 8-ми ноември да представят мотивирани прогнозни стойности за отпускане на допълнителни средства за дейност през месец ноември за онези лечебни заведения, които ще имат недостиг на средства.

За първа година НЗОК определя прогнозните бюджети на болничните лечебни заведения според нови правила, които са отворени, гъвкави и динамични. Това им осигурява достатъчен ресурс през съответното тримесечие и възможност да планират своята работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар