Бисквитки

сряда, 3 август 2011 г.

ВМРО припомни героите от Илинден


Представители на градската, младежката и на женската организация на ВМРО – Българско национално движение от Враца почетоха 108 годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на тържествено събрание с жителите на с. Три кладенци. Събитието се организира по покана на кандидата на ВМРО – БНД за кмет на селото Тодор Тодоров.
Кратко представяне на ВМОРО и борбата за защита на българщината в условията на османски гнет, гръцка и сръбска пропаганда, направи организаторът на ВМРО – БНД за северозападна България Валентин Вълков. Той припомни саможертвата на участниците във Илинденско – Преображенското въстание и впечатляващото участие в него на врачанинът Кръстьо Българията – войвода на ВМОРО в Одринска Тракия.
След излъчването на документалния филм на Горан Благоев „Илинденско-Преображенската епопея”, събранието завърши с аплодисменти и възгласи „Да живее България”!
Воеводите дариха на читалище „Отец Паисий” книги за борбите на българите в Македония и Тракия, раздадоха на присъстващите последният брой на вестник „България”, и заедно с тях поднесоха цветя пред паметника на загиналите от селото във войните за национално обединение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар