Бисквитки

петък, 29 юли 2011 г.

Община опровергава писание

По повод публикуван материал в местен вестник на тема „Бездомен чака Шахов да чуе проблема му”
ви предоставяме информация за предприети действия и взетите мерки за осигуряване на социално-икономическа закрила на господин Веселин Димитров Каменов.
Веселин Димитров Каменов е на 51 години,разведен и пенсионер по инвалидност.Той е лице с трайно увреждане с 95% трайна намалена работоспособност с чужда помощ. Той се придвижва с инвалидна количка.
След изписване от болничното заведение в края на 2010 г. със съдействието на Кмета на Община Враца, Дирекция”Социално подпомагане” – Враца работи с господин Каменов и го настанява в специализирана институция- „Дом за стари хора с отделение за лежащо болни” с. Владимирово, общ.Бойчиновци,обл.Монтана – от 20 октомври 2010г. съобразно негово желание, посочено в молба-декларация до Д”СП” –Враца. По информация от служителите на Дома поведението му било агресивно, изразяващо се в психическо и физическо насилие и опити за физическа саморазправа с персонала. Доброволно напуска Дома в края на м. март 2011г. и се връща във Враца. По разпореждане на Кмета на Община Враца на лицето е осигурено подслон и храна и за него са полагани персонални грижи от служители от община Враца и Д”СП” - Враца.
С активното съдействие на д-р Шахов през април 2011 година господин Каменов по подадена от него молба-декларация в Д”СП” – Враца е настанен по спешност за няколко дни в „Дом за стари хора с отделение за лежащо болни” с. Хайредин, общ.Хайредин,обл.Враца като временна мярка за осигуряване на грижа за лицето/подслон и задоволяване на ежедневни потребности/ до освобождаване на свободно място в подходяща за неговата възраст и здравословно състояние специализирана институция/Дом за възрастни хора или Център за настаняване от семеен тип за лица с физически увреждания/.
По изричното желание на лицето и подадена молба-декларация до Директор Д”СП” – Враца е настанен в „Дом за възрастни хора с физически увреждания” с. Горна Вереница, общ.Монтана,обл.Монтана,господин Каменов със заповед №707/15.04.2011г. на директора на Д”СП” – Монтана. По информация от директора на Дома веднага след настаняването е започнал да отправя заплахи към персонала и останалите потребители. По подадена от господин Каменов молба с желание доброволно да напусне Дома,директорът е издал Заповед за освобождаването на Веселин от институцията.
Престоя в специализираните институции е доброволен и се основава на Договор за предоставяне на услуги на потребителя, който се сключва между Директора на съответната институция и настаненото лице / в качеството на потребител на услугата /
Господин Веселин Каменов е с постоянен адрес по лична карта в град Враца,но реално няма собствено жилище , тъй като продал имота си и е бездомен. Няма роднини и близки, с които да поддържа контакти и които да полагат грижи за него. Общият месечен доход включва пенсия за инвалидност и месечни добавки за социална интеграция.
Социални работници от Дирекцията са осъществили няколко поредни срещи с господин Каменов/на 18.05.2011г.,13.06.2011г. и 13.07.2011г./.На тези срещи лицето е консултирано за възможността при изявено желание от негова страна да бъде настанен отново в подходяща специализирана институция за осигуряване на социално-икономическа закрила.При последната среща господин Каменов е заявил писмено,че”не желае да бъде настанен в старчески дом” и собственоръчно се е подписал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар