Бисквитки

понеделник, 20 декември 2010 г.

ОДЗ „Звънче” проведе социално – педагогически тренинг на тема: ”Детето – как да общуваме с него?”



Семейството, родителството и възпитанието са призвание, опит,мъдрост и щастие, което предаваме на децата си от поколение на поколение или поне докато”пътуваме” съвместно с тях. От семейната среда зависи формирането не само на детската личност, но и на зрелия човек. Човешкото поведение се формира години най-напред в семейството, а по късно в детската градина и обществото. Трудните социални условия, безработицата на хората и усилията им за оцеляване  намаляват възможността за общуване в семейството. Взаимодействието между   родители  и деца все по – трудно се осъществява. Получава се деформация на ценностите, размиване на критериите за добро и зло. Тревожност поражда родителската заетост извън семейството и дома. При съществуващият дефицит на общуване с възрастните детето лесно се превръща в неразбрано същество в семейството, училището и обществото.
Като процес на обмяна на отношения, съгласуване и обединяване на усилията, насочени към постигане на общ резултат, рефлексия, общуването има своите закони. На диалог не са ни учили, но от неговото отсъствие страдат не само децата. Така възниква необходимостта от своевременно “обучаване в общуване”.
Затова учители и родители от подготвителна група ”Пинокио” от ОДЗ ”Звънче” на 14.12.2010 г.си подадоха ръце в името на децата .За стимулиране на пълноценното общуване и подобряване педагогическата култура на родителите и утвърждаване на детската индивидуалност проведоха социално – педагогически тренинг на тема :”Детето – как да общуваме с него?”Модератор на тренинга беше старши учител Илияна Вълова. Директорът на заведението Галина Иванова посрещна партньорите от РИО  Враца, детските градини от комплекс”Дъбника”и учители от СОУ”Никола Войводов”. На тренинга се използваха интерактивни методи,  решаваха се казуси и овладяваха способи за намаляване на напрежението и натрупания стрес.
Партньорите- Старши експерт предучилищно възпитание Д.Костадинова, родители, учители споделиха мнения и идеи за благото на децата и подобряване качеството им на живот.

1 коментар:

  1. Приветствам такива занимания и обучения с родители, определено има нужда. Колкото повече се набляга на комуникацията между родители и деца толкова по-бързо тя ще се развива и усъвършенства. Това помага освен на интелектуалното и емоционално израстване на детето, също така и на родителите да разбират по-добре нуждите на децата. Надявам се такива педагогически тренинги да се организират поне веднъж годишно за различните групи във всяка ясла, защото са много полезни за всички.

    ОтговорИзтриване