Бисквитки

понеделник, 20 декември 2010 г.

Приключи работата на комисията за потребители на социалната услуга “Личен асистент” за Враца

Услугата е по проект „Подкрепа за достоен живот” съгласно рамково споразумение, сключено между Агенция за социално подпомагане и Община Враца. Всеки подал заявление да ползва услугата „Личен асистент” ще получи уведомително писмо за резултатите от първоначалния подбор. На информационното табло в Центъра за административно обслужване на гражданите е изнесен списък на оценените кандидат–потребители. Поредният номер от 1 до 311 се определя в зависимост от направената оценка на потребностите от тази социална услуга и от фактори като степен на увреждане, наличие или не на близки, които да помагат, материално положение и др. Първите 53-ма, които ще бъдат включени 14 месеца в проекта от 10 януари 2011г. са лица с много тежка степен на увреждане, които живеят сами и нямат близки; лица, които освен неподвижни са и слепи или с допълнителни други увреждания. От определените потребители  всеки втори е на възраст над 70 години, 14 са деца до 16 годишна възраст; 35 души са от Враца и кварталите на града Бистрец и Кулата, общо 18 души са от селата Баница, Власатица, Върбица, Косталево, Лиляче, Мраморен, Паволче, Три кладенци и Чирен. Извън тази първа класация останаха много нуждаещи се, но такива са възможностите на проекта. През м.януари – февруари 2011г. ще последва втори етап на приемане на заявления на кандидатите да се включат в проекта. Подалите завления за първия етап от подбора и некласирали се сред първите 53-ма, автоматично участват и във втория етап на подбор.
         Общият бюджет на проекта за Община Враца е 380 хил.лева, които основно са за заплати за личните асистенти – 53 от тях ще са назначени за 14 месеца, а от 10 март 2011 г. нови 42-ма ще бъдат назначени за 12 месеца.
   Проект „Подкрепа за достоен живот” на директния бенефициент Агенция за социално подпомагане, осъществяван с партньорството на общините в Република България се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г. съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд. Неговата основна цел е да се приложи нов подход за предоставяне на услуги в семейна среда чрез въвеждане на принципа „индивидуален бюджет за личен асистент” в национален мащаб и да се разчупят създадените стереотипи за услугата „Личен асистент”.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар