Бисквитки

сряда, 31 август 2022 г.

Заплата в плик ощетява бюджета с над 300 млн. лв. годишно

 

Работници изчисляват загубите си с калкулатор в сайта www.zaplatavplik.bg

 

8/31/2022

 

         Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от заплата в плик, изчисляват от дирекция „Управление на риска“ в НАП. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв. вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори. 

         Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялото възнаграждение „под масата“, са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права.  Те могат да изчислят загубите си с помощта на калкулатора на сайта: www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават. 

         „Ако работник реално получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, загубата за служителя  в следващите 30 години е близо 109 000 лв. В тази сума влизат пенсията, обезщетенията за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи възможност да се възползва от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата“, коментира Николай Петков, директор на дирекция „Управление на риска“ в НАП. 

 

         С цел да запознае работниците с рисковете, ако се съгласят да се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, приходната агенция стартира кампания „Заплата в плик“. Тя акцентира върху ползите за обществото от доброволното деклариране и внасяне на данъци и осигурителни вноски, както и на щетите, които причинява недобросъвестното поведение. Чрез Фейсбук страницата на НАП се разяснява какви биха били последствията за работници и работодатели, ако получават или дават заплата в плик. В поредица от подкаст издания в YouTube канала на приходната агенция, експерти разкриват рисковете, които поемат и двете страни, когато избягват декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски. Потребителите могат да изразят и своето мнение по темата за недекларираните възнаграждения или т. нар. "заплата в плик"  като попълнят анкетата на НАП

         

          

Няма коментари:

Публикуване на коментар