Бисквитки

четвъртък, 4 юни 2020 г.

НАП ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестнитърговци  
Данъчните смекчават принудителната административна мярка следсрещи с бизнеса  
За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100 

Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указание към служителите си за налагане на принудителната административна мярка „запечатване на търговски обект“.

Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП няма автоматично да водят до незабавно запечатване на търговския обект, е записано в указанието. Мярката ще бъде налагана след изследване не само на конкретното констатирано при проверката нарушение, но и на цялостното данъчно поведение на дадения търговец и само в случаите на доказана недобросъвестност.

В указанието на НАП се съдържат конкретни критерии, които да се имат предвид от служителите на данъчната администрация при преценката за т.нар. предварително изпълнение на запечатването на обекти и определяне напродължителността му. Сред тях са тежестта и евентуална повторност на извършеното нарушение, тип и големина на търговския обект, установена значителна разлика в касовата наличност и др. Освен това, в акта, постановяващ разпореждане на предварително изпълнение на мярката, трябва да са изложени съответните мотиви за всеки конкретен случай. До незабавно запечатване ще се стига, ако отлагането води до липса на въздействие на мярката, например при сезонна дейност, временна дейност (панаир, изложба, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта. Основният довод за това е, че при предварително изпълнение следва да се търси баланс между държавния интерес и интереса на лицето, т.е. извършването на нарушения не следва да ощетява фискалната политика, но и мерките, които взима държавата, не следва във всеки случай да водят до спиране работата на проверяваното лице.
Промяната на указанието е в резултат на обществен дебат с участието на експертите на НАП и най-големите браншови организации в страната. 


НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18

Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещиАгенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България
Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като2/3 от тях са били приети, стана ясно на срещата. Те вече са подготвени като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъжданеВ новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началния момента на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и много други. 
Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата. 
Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага“ каза заместник- изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров.
Представители на бизнес организациите изказаха задоволството си от това, че предложенията им са били обмислени и приети. Според тях, екипната работа по Наредба Н-18 ще доведе до нужния ефект да е инструмент за намаляване на сивата икономика. 
Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради COVID-19, работата по Наредбата не е спиралаНАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, посочи финансовиятминистър и призова диалогът да продължи
Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова изрази задоволство от съвместната работа и градивния подход и изтъкна, че срещите с бизнеса ще продължат през другата седмица. 
Видеозапис на срещата можете да видите в YouTube канала на НАП


  

Няма коментари:

Публикуване на коментар