Бисквитки

понеделник, 2 декември 2019 г.

КДК отбеляза юбилей на Герго Чернев

Клуб на дейците на културата във Враца отбеляза 90-та годишнина от рождението на Герго Чернев. Врачанският общественик е неизменна част от КДК през последните 15 години -активен участник в проявите на клуба, съпричастен с неговите проблеми, един от дарителите на КДК. Той е спонсор на литературните издания на някои от врачанските творци.
Чернев е един от инициаторите и дарителите за възстановяването на Бистрешкия манастир „Св.Иван Пусти”, председател на Инициативен комитет „Памет за Враца”, който изгради паметен знак на загиналите врачани в наводнението през 1966 г. С негово участие бе изграден и паметник на загиналите в бомбардировката на Враца през 1944 г. и загиналите  във войните врачани, както и още паметни знаци на врачански исторически личности. 
На тържеството в КДК биографична справка за юбиляра прочете Мирослав Ангелов, а емоционално приветствие към Чернев отправи поетът Върбан Велчев, който рецитира и стихотворение, посветено на него. Специален поздравителен адрес за Чернев от ВМРО-Враца връчи художникът Красимир Ангелов, който каза, че Чернев е голям патриот и отговорен човек и е пример за младите хора във Враца.
Поздравления и подаръци Чернев получи от писателя Петър Доневски и скулпторът Цено Ценов, а Евдокия Марангозова и Мариела Ценова направиха към него лирични обръщения. Изключително точен и образен портрет на „джентълмена” Герго Чернев направи проф.Ангел Кунов, а Руслан Марков- зам.председател на дружеството „Врачанска кореняшка среща” му поднесе шеговито поздравление в стихотворна форма. От КДК връчиха на Чернев поздравителен адрес  и колаж от фотоси в рамка под надслов „Чернев и КДК”. Всички участници поздравиха лично рожденика, а Маргарита Пешева припомни за неговото човешко отношение и благородство като работодател.
Официалната церемония в чест на юбиляра, неговите приятели завършиха с „Многая лета”, а веселата част продължи с богата почерпка за здраве на Герго Чернев, прекъсвана често от поетичните изблици на Ботьо Гарвански, Ваня Попова, Кирил Луканов и др.
Емилия РАЛЧЕВАНяма коментари:

Публикуване на коментар