Бисквитки

неделя, 3 март 2019 г.

Калин Каменов: „Да бъдем единни и гордо да развеем българското знаме“


„Ако преди в нашия град е било невъзможно да се чуе звук на църковна камбана, да запееш свободно българска песен, да се разходиш с високо вдигната глава, то днес това не е така. Макар свободни, отново сме песимистични и недоволни. Съвременното робство е вътре в нас и се нарича – разединение. Днес сме свободни, но не и единни. Разликата между предците ни и нас е, че те осъзнаха, че е по-добре да не бъдат жертви, а да пишат историята. Младите хора имат нужда не просто от наученото в училище, а от житейски уроци по родолюбие. Преди седмица раздадохме хиляди български знамена на децата на Враца. За 5 дни успях да видя стотици будни детски очи, милеещи за своя град, за България. Ако искаме да бъдем големи, то големи трябва да бъдат и мечтите ни. В днешния ден няма смисъл от високопарни слова, трябва просто да сведем глави пред загиналите, да сме единни и гордо да развеем българското знаме, изричайки думите – Да живее България! Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов в словото си по повод Националния празник – 3 март.
Началото на честването на Освобождението във Враца бе дадено с празнично шествие с 25-метров трибагреник, който бе пренесен от площад „Македония“ до централния площад „Христо Ботев“ от отличени ученици, спортисти, деца с народни носии и общественици.
Официалната церемония по отбелязване на Националния празник започна с издигане на българското знаме. Програмата продължи с изпълнение на стихове от третокласничката Анна Веселинова от НУ „Иван Вазов“ и актьора Борислав Борисов.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на поета и революционер – Христо Ботев.
На тържествената церемония присъстваха още: народни представители, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет – Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация – Нина Дакева, общественици, ученици, студенти и граждани.
Програмата продължи с концерт на дует „Пирин“, като под звуците на фолклорна музика, се извиха български хора.
В програмата, по случай отбелязването на 3 март се включиха военнослужещи от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, средношколски смесен хор към СУ „Отец Паисий“, Духов оркестър при читалище „Развитие“. 
Националният празник бе отбелязан и в село Челопек, където кметът Калин Каменов присъства на представянето на книгата „Челопек – природният олтар“. Програмата започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Аспарух и изпълнения на стихове от ученици и членове на читалището. Участниците получиха по едно българско знаме от кмета Каменов и Тихомир Тошев – кмет на село Челопек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар