Бисквитки

петък, 4 януари 2019 г.

Кметът на Враца приветства най-големия нов инвеститор в региона

Кметът на Враца приветства най-големия нов инвеститор в региона
      На официална церемония, кметът Калин Каменов и финансовият директор на МД Електроник ЕООД – Вацлав Крал подписаха договора за покупката на имот във Враца, където ще бъде изграден завод.  Фирмата ще закупи терена за близо 1 400 000 лева, а цялата инвестиция е в размер на 21,5 милиона лева. Броят на разкритите работни места в началото ще е 300, а стартовата заплата oза нискоквалифицираните служители - 1 000 лева. Планира се  изграждането на производствени, логистични и офис сгради във Враца. Предприятието ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти.
     „Поставяме началото на знакова инвестиция за последните 30 години в нашия град. Нещо повече – това е най-голямата инвестиция във Враца след изграждането на торовия гигант „Химко“ и е една от най-големите в региона. Благодарение на положените усилия, добрата комуникация и преговори, които продължиха повече от една  година, вече сме все по-близо до изграждането на завод във Враца. Вчера нашите партньори получиха сертификат за инвеститор клас „А“, а днес преминаваме към същинската част – подписването на договор за закупуване на терена, върху който ще се изгради завода. Тук е мястото да спомена, че разкриването на новите 300-та работни места и привличането на нови инвеститори, няма да попречи на местния бизнес, а ще направи така, че много врачани да се върнат в родния си град. Благодаря за доверието от страна на Министерство на икономиката, Българска агенция за инвестиции и всички, които направиха възможно този бизнес план, да се превърне в реална инвестиция. Със съвместни усилия показахме, че Враца може да е предпочитан партньор и да се развива като европейски град“ – коментира кметът Каменов преди подписването на договора.
 
     Финансовият директор на немската компания, която ще инвестира близо 22 млн. лв. в града заяви, че е благодарен за възможността да разшири дейността на фирмата именно във Враца. „Стартирахме нашия проект преди три години, като успяхме да обиколим всички източноевропейски държави и много български градове. Община Враца беше много гостоприемна, а екипът на кмета Каменов оказа голяма подкрепа в рамките на преговорите. МД Електроник развива дейност на 3 континента и има над 5000 служители, като поддържаме еднакви стандарти във всички държави, Враца няма да направи изключение“ – каза Вацлав Крал. В рамките на срещата той представи основната дейност на компанията.
     На церемонията присъства и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции, издала най-високия клас „А“ за инвеститор – Стамен Янев. „Без активната работа на кмета и експертите от местната администрация, може би днешната среща нямаше да се случи никога. Желая успех и съм убеден, че това е едва първата крачка на една успешна история във Враца, в региона, а защо не и в цялата страна“– каза още Янев.

    Областният управител Малина Николова определи събитието като най-важното за Враца за последните 11 години. „Участвам активно в обществено-политическия живот на града в последните 11 години и искам да отбележа, че това е най-същественото събитие не само за Враца, но и за региона“ – допълни Николова.
     На срещата присъства и председателят на Общинския съвет – Румен Антов. „Вярвам, че до края на годината ще присъстваме на откриването на новия завод“ – добави Антов.
     Финансовият директор Вацлав Крал коментира, че разполагат със собствен обучителен център, в който служителите да получават допълнителна квалификация.
     Кметът Калин Каменов заяви, че основното изискване към инвеститора е достойното заплащане. „Добрата новина е, че преди да се открие завода, ще бъде асфалтиран булевард „Европа“ – още една ключова инвестиция, изключително важна за квартал „Сениче“ – каза кметът и допълни, че това ще е първата крачка за новото развитие на Враца.
     Срещата приключи с подписването на договора за покупко-продажба на общинския имот, разположен между ж.к. „Сениче“ и квартал „Кулата“, където ще се изгради завода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар