Бисквитки

сряда, 5 септември 2018 г.

Започва възстановяването на обществени сгради, пострадали от ураганните ветрове


            От началото на другата седмица стартират строително-ремонтите работи на 12 обществени сгради, които бяха засегнати от ураганните ветрове през месеците - февруари и март. Предвидените средства са в размер на 506 951 лв., отпуснати с Постановление на Министерски съвет. След проведена обществена поръчка, дейностите са възложени на фирмата „ОПАЛ – 94” АД.
            За възстановяването на обществени обекти на територията на община Враца са предвидени 405 716,96 лв. Първият обект, който ще бъде ремонтиран е волейболната зала в града. В рамките на три седмици ще се извършват дейности по покривната хидроизолация на спортното съоръжение. Успоредно с ремонта на волейболната зала, ще бъде подменено покривното покритие на Общинския пазар, намиращ се на ул. „Ген. Леонов“, ще се извърши ремонт на хидроизолацията на покрива на „Втора градска поликлиника“, както и на покрива на църквата „Св. Троица“ – в село Бели извор.
            След финализиране на строителните дейности на първите четири обекта, фирмата-изпълнител ще започне възстановяването на останалите обществени сгради и спортни съоръжения, както следва:
1.    Ремонт на спортна площадка в ж.к. „Дъбника“;
2.    Ремонт на покривна хидроизолация на ДКЦ – 1;
3.    Ремонт на покривна хидроизолация на Културен дом – Враца;
4.    Ремонт на спортна площадка в ж.к. „Сениче“;
5.    Основен ремонт на покривна конструкция на църквата „Св. Параскева“ – село Власатица;
6.    Частичен ремонт на покрива на Общежитието в кв. „Кулата“;
7.    Ремонт на сградата на бившето училище в кв. „Кулата“;
8.    Ремонт на покрива на Общински гаражи – Враца.

Сумата в размер на 46 236,03 лв. е предвидена за овладяване на бедственото положение на физически лица (като обезщетение), имащи право на възстановителна помощ, съгласно Правилник за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Сумата от 6 951 лв. са предоставени за разплащане на непредвидени разходи за възстановяване на щети, нанесени на улици, пътни и мостови съоръжения в с. Лиляче, от наводнението през май 2017 г.

Правителството отпусна 1 милион лева за ремонт на улици във Враца


            С постановление на Министерски съвет от 7 август 2018 година бяха одобрени допълнителните трансфери за извършване на текущи ремонти в общините. Предвидените средства за Община Враца са в размер на 1 745 000 лв., от които – 500 000 лв. са за поставяне на осветление на стадион „Христо Ботев“, 245 000 лв.  за ремонт на сградата на Митрополитския храм в града и един милион лева за ремонт на пътната мрежа в града.
            С осигурените средства от Правителството ще бъде извършен ремонт на пътни участъци и междублокови пространства, в изключително тежко състояние. Компрометираните участъци, които ще  бъдат възстановени до края на годината са:
1.    ул. „Неофит Бозвели”;
2.    ул. „Милин камък”;
3.    ул. „Минзухар”;
4.    ул. „Вестител” (в началото);
5.    ул. „Цар Калоян” (частично);
6.    ул. „Андрей Цветков” (ж. к. „Дъбника”);
7.    Кръстовището на ул. „Независимост” и ул. „Съединение”;
8.    При бл. 9 и бл. 10 „Орбита” (ж. к. „Дъбника”);
9.    Междублоково пространство при бл. 24 и 25 (ж. к. „Дъбника”);
10.Междублоково пространство при при бл. 5 (ж. к. „Дъбника”);
11.Прилежаща улица до бл. 55 в ж. к. „Сениче”;
12.Предблоково пространство до бл. 63 ж. к. „Сениче”;

При наличие на средства ще бъдат ремонтирани улиците „Зорница“ и „Кокиче“, както и пространството пред блок №21 в ж.к. „Сениче“.

            Строително – ремонтните работи ще започнат от бл. 24 и бл. 25 в ж. к. „Дъбника”, като дейностите вече са възложени на фирмата-изпълнител „КАРО – ТРЕЙДИНГ” ООД.

Възстановяват се настилките на 23 улици по проекта за Воден цикъл
            В рамките на Етап 2 на проекта за Воден цикъл на града започна възстановяването на компрометираните настилки на 23 улици във Враца. Пътните отсечки, по които се работи са в изключително тежко състояние, вследствие от изкопните дейности по проекта.
            Към момента е приключена рехабилитацията на улиците : „Преслав“, „Бузлуджа“, „Димитър Йоцов“, „Йолковица“, „Св. Св. Кирил и Методий“, както и улица „Цар Асен“.
            Екипите на фирмата-изпълнител са стартирали строително-ремонтните дейности по пътните настилки на ул. „Иванчо Цветков“ и ул. „Софроний Врачански“, като за целта е създадена временна организация на движението.
            Другите участъци, предвидени за възстановяване са:
1.    ул. „Драгоман“;
2.    ул. „Ивайло“;
3.    ул. „Климент Охридски“;
4.    ул. „Поп Буюклийски“;
5.    ул. „Давид Тодоров“;
6.    ул. „Мак“;
7.    ул. „Максим Горки“;
8.    ул. „Райна Княгиня“;
9.    ул. „Стефанка“;
10.                    ул. „Тодорини кукли“;
11.                    ул. „Вихрен“;
12.                    ул. „Коста Бошнаков“;
13.                    ул. „Топилки“;
14.                    Локалното на бул. „Втори юни“;
15.                    Локалното на бул. „Екзарх Йосиф“.

Съгласно изготвения график от фирмата-изпълнител, дейностите по възстановяването на пътните настилки на останалите участъци трябва да приключат до края на месец ноември.

По проекта за пешеходната зона на Враца ще бъдат ремонтирани и улици

           Успоредно с реконструкцията на централната пешеходна зона ще бъде извършен ремонт и на улици, чиято настилка е силно нарушена.Предвидените за рехабилитация пътни отсечки и прилежащи тротоарни площи са в особено тежко състояние и създават трудности за участниците в движението. Предвидените средства са близо 500 000 лв., като с тях ще се възстановят 12 улици.

От началото на седмицата започна подготовката на ул. „Иванка Ботева“ за ремонт. Дейностите включват и подмяна на съществуващите дървесни видове.
След асфалтирането на ул. „Иванка Ботева“ и възстановяване на прилежащите тротоари, ще стартират строително-ремонтните дейности по ул. „Стоян Кялъчев“.
Останалите пътни участъци, които ще бъдат ремонтирани в рамките на проекта за обновяване на Централната пешеходна зона са: улиците „Алеко Константинов“, „Мито Цветков“, „Никола Симов – Куруто“, „Найден Геров“, локалното от ул. „Найден Геров“ до ул. „Екзарх Йосиф“, „Св. Климент Охридски“, „Юри Венелин“, както и улица „Поп Богомил“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар