Бисквитки

вторник, 10 юли 2018 г.

НАИМ при БАН ще извърши археологическите проучвания по трасето на път I-1 /E-79/ Видин - Монтана - Враца



Подписани са договорите за извършването на археологически проучвания по трасето път I-1 /E-79/ в участъка Видин - Монтана - Враца. Те ще бъдат направени от Националния археологически институт с музей при БАН. За теренните археологически проучвания преди да стартира изграждането на бъдещата магистрала са предвидени близо 80 000 лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която финансира подготовката на проекта, каквито са и този вид археологически проучвания.
Екипите на археолозите от НАИМ при БАН ще извършат издирване на археологически обекти по трасето на участъците Видин – Димово, Димово – Бела – Ружинци и Ружинци – Монтана. Срокът за изпълнение на възложената им дейност е 82 дни, а стойността на договора е 59 422 лв. без ДДС.
Ще бъдат направени и археологически проучвания по трасето на участъка Монтана – Враца. Техният срок е за изпълнение е 44 дни и стойност 19 993.6 лв. без ДДС.
Предварителните археологически проучвания трябва да установят дали няма да бъдат засегнати или нарушени нерегистрирани археологически обекти. Целта е се документират всички археологически обекти, структури и следи независимо от техния вид и хронология, като се определи тяхното местоположение в административно-териториално отношение и се локализират прецизно с помощта на GPS или други подходящи технически средства. Необходимо е да бъдат определени и мерки за тяхното опазване, като провеждане на разкопки и наблюдение по време на строително-монтажните дейности.


10.07.2018 г.
ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар