Бисквитки

четвъртък, 25 януари 2018 г.

Cреща с протестиращи



Областният управител Малина Николова се срещна с представителите на Обществения съвет и ръководството на СУ „Христо Ботев“ – Враца във връзка с исканията на протестиращите по предложения Държавен план-прием за учебната 2018/2019 година.
На срещата присъстваха също началникът на РУО – Враца Галина Евденова, заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, директорите на професионални гимназии в града и представители на работодателските организации.
Областният управител Малина Николова изслуша исканията на протестиращите и изясни основните аргументи, довели до така представения Държавен план-прием.
„Държавният план-прием предстои да бъде окончателно финализиран на 30 март. Към момента, кметът на Община Враца е съгласувал Държавния план-прием, като е разписал в предложението си по 4 паралелки в двете профилирани гимназии, по 4 паралелки в Професионалната техническа гимназия и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, две паралелки в ПГ „Димитраки Хаджитошин“ и по една паралелка в петте средни училища в града. Това разпределение изравнява условията и дава шанс на всички учебни заведения да реализират прием след 7-ми клас.“, подчерта Малина Николова и изрази позицията си в подкрепа на решението на кмета на община Враца да съгласува реалистичен и балансиран прием.
Предстои съгласуване на Държавния план-прием в Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Враца на 8 февруари.
Така предложеният план-прием е основан на анализа и експертната оценка на Регионалното управление на образованието, съгласието и единомислието на регионалните и местни власти, работодателските организации и бизнеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар